reklama

Spoření na penzi: 1000 Kč měsíčně

redakce dne 30. 03. 2021 - 00:00

Připravili jsme modelový výpočet spoření na penzi pro ročník 1980 a mladší. Kolik peněz naspoříte za 24 let při pětiprocentním zhodnocení a tisícikorunou měsíčně?

Připravili jsme modelový výpočet, který se hodí pro všechny naše čtenáře a čtenářky, které jsou ročník 1980 a mladší. Ukážeme si v něm, co vykouzlíte s pravidelnou měsíční tisícikorunovou úložkou a stejně vysokým příspěvkem zaměstnavatele. Roční zhodnocení je stanovené na pět procent. Zvolili jsme raději střídmý odhad. A zopakujeme profláknutou formuli, že minulé (a současné) výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Úvod a právní disclaimer máme za sebou.

Jak na penzijní produkty a proč raději penzijko nepodceňujte?

Palacký k Palackému sedá

Mezi zaměstnavateli je příspěvek na penzi zaměstnancům oblíbeným benefitem. Byť stravenky (případně stravenkový paušál) jen tak nepředčí, je přilepšení k doplňkovému penzijnímu spoření vítaným finančním zdrojem.

Čtěte také: Pět častých chyb lidí ohledně penze

Když si k sobě vezmeme pravidelnost (dva tisíce měsíčně), přičteme státní příspěvky (230 korun) a všechno pěkně pronásobíme pětiprocentním ročním výnosem, získáme solidní základ pro skvělý výsledek. Vydržíte-li tempo úspor dalších 24 let, než půjdete v 65 letech do penze, vygeneruje se vám v penzijní společnosti pěkných 1,1 milionu korun. Přičemž vy do své penze vložíte jen necelou čtvrtinu (276 tisíc korun) z uvedené sumy. Zbylých 75 procent z onoho milionu a kousek zajistí jednak dostatečně dlouhá časová řada podpořená pětiprocentním zhodnocením, vaši zaměstnavatelé (nepočítáme, že budete mít celých 24 let jen jednoho, hezky je prostřídejte, jako partnery) a hodný štědrý vysoce sociální stát jménem Česko.

Za odměnu si prohlédněte přiložený graf. Líbí se vám tahle čísla? Nečekejte na nic a co nejdříve, ideálně dnes, si sjednejte smlouvu k penzijnímu spoření. Prohlédněte si přehled penzijních společností podle dosavadních výnosů, počtu klientů a objemů peněz ve správě.

Modelové úspory na penzi s 24letým investičním horizontem

Graf s výpočtem penzijního spoření

Struktura modelového příkladu penzijního spoření

Příspěvky účastníka 276 000 Kč  
Příspěvky zaměstnavatele 276 000 Kč  
Státní příspěvky 63 480 Kč  
Zhodnocení 522 050 Kč  
Celkem naspořeno 1 137 530 Kč  

Výpočet a zpracování: investia.cz

Jak spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách!

Když František měsíčně nestačí

Na tomto místě je dobré upozornit, že odkládání tisícikoruny měsíčně po dobu 24 let je nedostatečné. I když vám hodnotu vkladů, příspěvky státu a zaměstnavatele bude v reálné hodnotě (a dále od inflace) udržovat vyšší výnosy, počítejte s plynulým navyšováním vaší úložky. Za ono čtvrtletí se zřejmě dostanete na několikanásobnou výši úložky. Klidně podle zásady, že se na penzi má odkládat alespoň desetina vašich příjmů. A příspěvky státu a zaměstnavatelů jsou jako bonus. Podle této zásady byste měli odkládat alespoň 1352 korun, neboť to je desetina z aktuální čisté minimální mzdy bez uplatňování dalších slev a bonusů (děti, studenti, invalidita/ZTP).

Doporučené články o spoření na důchod

Vybrali jsme pět článků, díky kterým se dozvíte více informací a postřehů na vaší cesě po vyšší penzi.