reklama

Prosincová (2021) hitparáda spořících účtů

redakce dne 03. 12. 2021 - 00:00

V prosinci najdete na spořících produktech českých bank a záložen o trochu vyšší úrokové sazby. Přesto se zázraky nedějí. Škodlivý vliv inflace rostoucí úrokové sazby trochu sníží.

Prosinec přeje úrokovým sazbám na spořících účtech. Hned pět bank nabízí dva a více procent. I banky mezi šestém až desátém místě (seřazeny podle výše úrokové sazby) nabízí přijatelné úroky.

Nefalšovanou jedničkou mezi bankovními spořícími účty je Trinity Bank, která nabízí roční úrokovou sazbu 2,58 procenta. Druhou příčku má Moneta Money Bank s 2,5 procentem. Třetí, bronzová, příčka patří Expobank 2,01 procenta. Dvouprocentní úrokovou sazbu nabízí ještě Banka Creditas s J&T Bankou.

Úrokové sazby na spořících účtech vybraných bank

Banka Název Maximální úrok  
Trinity Bank Spořicí účet Výhoda+ Dobrý klient 2,58 %  
Moneta Money Bank Spoření nebo Spoříto 2,5 %  
Expobank Neo účet 2,01 %  
Banka Creditas Spořicí účet+ 2 %  
J&T Banka Spořicí účet 2 %  
Hello bank Hello spoření 1,8 %  
Sberbank Spořicí účet 1,8 %  
Air Bank Spořicí účet 1,5 %  
Fio banka Spořicí účet 1,5 %  
Česká spořitelna Spoření ČS 1,5 %  
Raiffeisenbank Spořicí účet XL 1,5 %  
Equa bank Spořicí účet Hit 1,5 %  
mBank mSpoření 1,5 %  

Zdroj: webové stránky bank; Zpracování: investia.cz

Ach, ty podmínky

Místo zjednodušování volí banky komplikování podmínek pro uložení peněz. Jako kdyby samy banky nechtěly, aby do nich někdo nosil peníze.

Z bankovních podmínek jsme se snažili vzít v potaz spořící účty mající co nejmírnější podmínky. Na trhu je možné získat i sazby převyšující tři procenta, ale mnohdy jsou produktově spořící účty navázány například na otevřené podílové fondy. Tak to nyní praktikuje třeba ČSOB. Dobrý pokus, jak přinutit klienty uvažovat o dynamičtějším zhodnocení peněz.

Seriózní depozitní podmínky

Trinity Bank (Spořící účet Výhoda+; Dobrý klient) nemá žádné omezení celkové částky. Úročí celý vklad, tak jak ho tam pošlete. Podmínkou jsou pouze nové vklady, které máte nově od 1. října 2021. Trinity Bank nabízí sjednání spořícího účtu on-line, aniž byste museli chodit na pobočku.

Ani v Monetě Money Bank se s jejich Spořením nebo Spoříto výrazně nevymykají. Úrok 2,5 procenta se vztahuje na vklady do jednoho milionu roku, cokoliv nad milion se úročí půl procentem. Podmínkou je založeného nového spořícího účtu.

V Expobank není potřeba zakládat žádný nový depozitní produkt. Stačí mít Neo účet, který vám úročí 2,01 procenta.

V Bance Creditas je rovněž zavedeno pásmové úročení v kombinaci s výpovědní lhůtou. Pro vklady do 350 tisíc korun na jejich Spořícím účtu+ je úroková sazba dvě procenta, vyšší jistina je úročena procentem jedním. Pokud přepnete účet do výpovědní lhůty dlouhé jeden měsíc, dosáhne úroková sazba až 2,1 procenta.

Poslední dvouprocentní spořící účet je od J&T Banky. Počáteční vklad musí činit nejméně milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří mají v bance zainvestováno alespoň sto tisíc korun anebo uložený vklad nad milion korun. Bez výpovědní lhůty získáte dvouprocentní úrok, o čtvrt procentního bodu více (tedy 2,25 %) se na vás bude vztahovat výpovědní lhůta dlouhá jednoho měsíce (přesně 33 dnů).