reklama

Jak na stavební spoření

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:16

Oblíbeným spořicím produktem se v posledním desetiletí pro miliony Čechů stalo stavební spoření. Jednoduché podmínky a štědrá státní podpora vylepšily rodinné rozpočty stovkám tisíc lidí.

Stavební spoření slouží zejména pro naspoření finančních prostředků, které klient použije pro bytové účely. Lidé však systému stavebního spoření často zneužívají a naspořené peníze použijí pro jiné potřeby, které se stavebnictvím nemají nic společného. Malá část lidí použije peníze i pro další spoření a investování.

Seznam stavebních spořitelen

Chcete-li v budoucnu získat výhodný úvěr ze stavebního spoření anebo relativně výhodně spořit, uzavřete smlouvu s jednou z pěti stavebních spořitelen, jenž v tuzemsku působí.

Kde založit stavební spoření

Stavební spoření si mohou lidé založit u stavebních spořitelen. Těch je v Česku pět. Patří zejména do finančních skupin bank. Stavebko, jak se stavebnímu spoření často slangové říká, si mohou založit i lidé, kteří dopředu ví, že peníze z něj plynoucí nepoužijí na stavební účely. Pro sepsání smlouvy je potřebný doklad totožnosti.

Doporučujeme: Všechny články o stavebním spoření na investia.cz

Podmínky smlouvy ze stavebního spoření

Stavební spoření je produkt, který podporuje stát v podobě státní podpory při splnění několika podmínek. První podmínkou je, že stavební spoření je produkt dlouhodobý. Je nutné spořit nejméně šest let. Tato lhůta se nazývá vázací doba. Aby střadatel splnil podmínku pro výplatu státní podpory, musí vložit každým rokem předem danou minimální částku. Stát pak vyplatí státní podporu.

Podle nových pravidel stavebního spoření přispěje platných od 1. ledna 2004 přispěje stát 15 stát 10 procenty z každého vkladu, nejvýše však částkou 3000 2000 korun každému, kdo v daném roce složí alespoň 20 000 korun na svůj účet ze stavebního spoření. Vázací doba je šest let.

Jak to bylo dříve

Podle pravidel platných do 31. prosince 2003 přispěl stát 25 procent z každého vkladu, nejvýše však částkou 4500 korun každému, kdo uložil na své stavební spoření vklad nejméně 18 000 korun. Vázací doba byla pět let.

Úvěry ze stavebního spoření

Klient může využít i jednoho ze dvou úvěrů ze stavebního spoření. Po dvou letech spoření může klient požádat stavební spořitelny o klasický úvěr ze stavebního spoření. Jestliže tuto dobu nesplní, může si vzít tzv. překlenovací úvěr. Podmínky pro překlenovací úvěry si jednotlivé stavební spořitelny stanovují samy.

Překlenovací úvěr slouží pro překlenutí doby od založení smlouvy až po nárok na získání řádného úvěru ze stavebního spoření.

Terminologie stavebního spoření

Cílová částka – při založení stavebního spoření je nutné uvést cílovou částku. Ta je nutná zejména pro stavební spořitelny, neboť podle výše cílové částky stanovuje poplatek za zřízení smlouvy o stavebním spoření. Poplatek je nejvíce jedno procento z cílové částky. Cílová částka plní i funkci jakéhosi stropu pro střadatele. Při hrozícím překročení cílové částky může klient tuto hranici zvýšit anebo vypovědět smlouvu ze stavebního spoření.

Výhody a nevýhody stavebního spoření

Mezi výhody patří zejména to, že stavební spoření je bezpečný spořicí nástroj. Od státu lze dostat nejvýše 3000 2000 korun státní podpory (pro smlouvy zřízené před 31. 12. 2003 pak 4500 korun).

Státní podpora u stavebního spoření

Státní podpora se stanovuje následovně. Stát garantuje 10 procent z každé roční úložky, avšak maximální možná podpora činí 2 000 Kč. V praxi to znamená, že stačí ročně odložit 20 tisíc korun, abyste vytěžili potenciál stavebního spoření.

Na veškeré výnosy, úroky i státní podporu se nevztahuje daň z příjmů. Klient může využít zvýhodněných úrokových sazeb na úvěry ze stavebního úvěru. Nevýhodou je, že při zrušení stavebního spoření před koncem vázací doby musí klient vrátit státní podporu a zdanit výnosy z vkladů a státních podpor.

Stavební spoření končí splacením úvěru anebo výpovědi smlouvy.

Kam dál?

Stavební spoření aneb Co nabízí Liška z Českomoravské stavební spořitelny?
Všechny články o stavebním spoření na investia.czcz