reklama

Spořicí autopilot

redakce dne 12. 03. 2012 - 00:00

S funkcí auto-sweep neboli autopilotem se dostane vaše spoření do nové dimenze. Za cizím pojmem se skrývá kvalitní služba.
 

Také máte na osobním účtu peníze, které byste raději viděli na spořicím účtu? Nechce se vám neustále každý měsíc převádět část peněz z bankovního účtu na spořicí konto? Možná je načase zjistit, jestli internetové bankovnictví vaší banky či družstevní záložny umí funkci autopilot.

Co je funkce auto-sweep?

Auto-sweep čili česky autopilot umožňuje nastavit takovou sumu, při jejíž překonání se volné finanční prostředky sami přesunou na spořicí účet. Tuto funkci, která není příliš známá a tím i rozšířená, nabízí například Citibank, Československá obchodní banka nebo GE Money Bank.

V praxi jde o to, že si v rámci osobního účtu můžete nastavit limit při jehož překonání se automaticky převedou peníze. Jedno jestli na spořicí účet anebo na jiné konto. Výhodou tohoto řešení je, že máte na osobním účtu k dispozici jen tolik peněz, kolik vám stačí na pohodové pokrytí měsíčních výdajů. Současně „nepotřebné“ peníze využijete na spoření.

Jaký nastavit limit? Pomůže vkladová sedlina

Nebojte se, nejde o čajovou či kávovou sedlinu, ale o bankovní sedlinu. Vkladová sedlina, jak zní její přesný název, vzniká tehdy, když na osobním účtu máte vyšší zůstatek, než který je nutný pro zajištění pokrytí standardních průměrných každoměsíčních výdajů.

Vkladová sedlina je důležitá zejména pro banky, které na jejím základě „odčerpávají“ svým klientům peníze z účtů a zároveň je používají na další bankovní obchody. V praxi nemáte téměř žádnou šanci poznat, že si banka půjčila nějaké peníze, ani to, kdy je na účet vrátila zpět. Celý proces se odehrává v computerizovaném prostředí. Banky vám samozřejmě za tyto bankovní operace zaplatí jen do výše úrokové sazby na osobním účtu.

Vy můžete vkladovou sedlinu rovněž využít. Jakmile zjistíte, že na vašem účtu peníze přibývají, než ubývají, stačí si zprůměrovat výdaje za posledních 12 měsíců a stanovit takovou částku, při jejímž překročení se volné finanční prostředky převedou na spořicí účet.

Funkce autopilot

Funkce autopilot je tak dobrý pán a zároveň i sluha. Jestliže zjistíte, že vám peníze na osobním účtu chybí, stačí je převést zpět ze spořicícho účtu, případně upravit autopilota.