reklama

Spořicí účty s úrokovým bonusem

redakce dne 16. 05. 2012 - 01:00

Získat z peněz co nejvyšší úrok nemusí být snadné. Banky nabízejí ke spořicím účtům bonusy. Ne všechny nabídky jsou výhodné.
 

Úrokový bonus lze získat v rámci tuzemských bank a družstevních záložen jako odměnu za předem splněnou podmínku či podmínky. V tuzemské nabídce můžete získat bonus na šesti spořících účtech. Nejde však o nic mimořádného. Buďto je bonus nízký, tj. v desetinách procentního bodu anebo je naopak úrokový bonus vysoký – třeba jedno procento – avšak samotná úroková sazba naopak ohromující a motivující k výhodnému spoření příliš není.

Přehled spořicích účtů s úrokovými bonusy

Banka Spořící účet Úroková sazba Úrokový bonus
Česká spořitelna Internetové spoření 0,50 % 1,00 %
Československá obchodní banka Spořicí účet pro klienty bez BÚ 0,70 % 0,50 %
  Spořicí účet s prémií (pro klienty s BÚ) 1,00 % 0,50 %
Komerční banka Spořicí konto Bonus 1,00 % 0,50 %
Wüstenrot hypoteční banka Wüstenrot Spořicí účet E 2,10 % 0,40 %
Zuno Bank Spoření 2,00 % 0,30 %

Zdroj: Banky; Zpracování: investia.cz

Největší banky v Česku v podání bankovní trojice – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – to s výší úrokových sazeb nepřehánějí. Depozit mají zřejmě stále nadbytek, takže se nesnaží mezi sebou přetahovat o pár desítek tisíc všímavějších klientů – spořínků, kterým záleží na každém procentu zhodnocení.

Česká spořitelna

Česká spořitelna v rámci Internetového spoření nabízí základní úrok ve výši 0,5 procenta ročně. To platí pro jakékoliv sumy od nuly po nekonečno. Chcete-li získat jednoprocentní bonus, musíte mít ve spořitelně uložen vklad od 40 tisíc do pěti milionů korun.

Československá obchodní banka

ČSOB nabízí dva účty s bonusem. Banka je ve svých materiálech označuje jako prémie. Spořicí účty jsou dvojího druhu. Jeden pro klienty ČSOB, kteří mají osobní účet, druhý pak bez nutnosti zřízení bankovního konta. Za loajalitu nabízí ČSOB svým stávajícím klientům vyšší úrokovou sazbu a to jedno procento oproti 0,7 procentu u klientů, kteří osobní konto nemají, avšak mají zřízen spořicí účet. Prémie je pak pro oba typy klientů shodná a to 0,5 procenta. Připisuje se pololetně a rozhodné období je 30. června a 31. prosince. Podobně jako u Komerční banky a jejího Spořicího účtu Bonus se prémie počítá z minimálního zůstatku. Ten je u obou účtů stanoven na pět tisíc korun.

Komerční banka

Základní úroková sazba je jedno procento. Minimální vklad činí pět tisíc korun. Bonus v rámci KB Spořicí účet Bonus získáte v rámci vyhlašovaného bonusovacího období. To aktuální končí 30. června. Bonus je garantován po celé toto bonusové období a vztahuje se vždy k minimálnímu možnému zůstatku. Skrytě jde o pásmové úročení, kdy vklad pěti tisíc korun je úročen úrokovou sazbou 1,5 procenta a cokoliv nad tuto sumu pak procentem jedním. Úroky se připisují každé čtvrtletí, bonusy pololetně.

Wüstenrot hypoteční banka

Úrokové bonusy v podání Wüstenrot hypoteční banky jsou založeny na pásmovém úročení spořicího účtu E a délce zvolené fixace. Úrokovou sazbu 2,1 procenta získáte za předpokladu, že do banky vložíte sumu od 30 tisíc do tří milionů. Zvolíte-li si tříměsíční fixaci, získáte bonus ve výši 0,1 procenta, za pololetní fixaci pak 0,2 procenta, za devítiměsíční 0,3 a při jednoleté vázací době pak 0,4 procenta. Zatímco hlavní úrok se může během trvání spoření u této banky měnit, u bonusů vám Wüstenrot hypoteční banka garantuje fix v celé jeho sjednané výši.

Zuno Bank

Nemohli jsme si odpustit nezmínit Zuno Bank. Ta sice oficiálně nenabízí žádný bonus, ale pokud přistoupíte na jejich hrátky s denním úročením, můžete získat až o 0,3 procenta vyšší úrokovou sazbu. Pokud jste dostateční punkeři, kteří státu nechtějí dát ani vindru navíc, je pro vás Zuno Bank tou správnou volbou.

Spoření s háčky

Pokud vás z výše uvedených podmínek bolí hlava, vězte, že máte mnohem jednodušší možnost při zhodnocování peněz. Na trhu existují i takové banky a družstevní záložny, které vám celý vklad zhodnotí předem danou jednou úrokovou sazbou a bez nutnosti své úspory fixovat na předem danou dobu. Matadorem v této oblasti je v rámci kampeliček Metropolitní spořitelní družstvo s ročním úrokem na spořicím účtu 2,8 procenta anebo Air Bank, které v rámci spořicího účtu získáte zhodnocení 2,5 procenta za rok.