reklama

Spoření v družstevních záložnách nabízí zajímavé výnosy (1.)

redakce dne 02. 02. 2012 - 00:00

Spořicí produkty družstevních záložen mají dlouhodobě jednu velkou přednost. Kampeličky nabízejí oproti bankám vyšší úrokové sazby. Nejinak je tomu i na začátku letošního roku.

Pro začátek je potřeba uvést, že kampeličky hojně zaměňují spořicí účet s termínovaným vkladem. I když v příspěvku bude řeč hlavně o spořicích účtech, berte tento výraz v souvislosti s družstevními záložnami s rezervou. Kvůli délce článku jsme rozdělili článek na dvě části. V této si probereme spořicí účty, v příštím díle pak termínované vklady.

Spořicí účet v pojetí finančního serveru investia.cz je výraz pro takový spořicí produkt, který nabízí jednu úrokovou sazbu, která je platná pro jakýkoliv finanční obnos. Výnos není rovněž závislý na délce trvání vkladu či na jeho výši. Dále platí, že úroková sazba by měla překonat anebo se alespoň přiblížit inflaci. Je nutné dát pozor, protože ani banky nenabízejí jen standardní spořicí účty. Mnohdy kladou další podmínky a z příjemného spořicího produktu se stávají falešné spořicí účty. Čtěte také: Jak poznat falešný spořicí účet

Výše popsaná situace připomíná svým charakterem kauzu „takové lepší spoření“, což byl slogan pro investiční životní pojištění jedné nejmenované tuzemské pojišťovny.

Spořicí účty bez závazků

Nalézt v nabídce družstevních záložen spořicí účet, který by odpovídal výše uvedené definici, není snadné. Na mysl se vkrádá jen spořicí účet od Metropolitního spořitelního družstva, který navíc nabízí roční úrokovou sazbu 2,8 procenta. Druhou kampeličkou, která nabízí spořicí účet bez výpovědní lhůty a bez omezení vkladů, je Metropolitní Peněžní Ústav. Peníze na tomto konto jsou úročeny 1,6 procenty. Po pečlivé analýze webových stránek tuzemských kampeliček nevyplavaly na povrch žádné další spořicí účty bez závazků.

Spořicí účty s výpovědní lhůtou

O poznání širší skupinou jsou spořicí účty s výpovědní lhůtou. Připravili jsme přehlednou tabulku, ve které jsou zahrnuty veškeré spořicí účty a spořicí konta tuzemských družstevních záložen. Zajímalo nás, jak vysoký výnos lze získat z roční úložky 150 tisíc, 500 tisíc a jeden milion korun. Čtěte také: Kam s miliony?

Roční úrokové sazby u spořicích účtů s jednoletou výpovědní lhůtou

Družstevní záložna 150 000 Kč 500 000 Kč 1 000 000 Kč
Akcenta 2,50% 2,60% 2,70%
Metropolitní spořitelní družstvo 2,80% 2,80% 2,80%
Moravský Peněžní Ústav 2,80% 3,30% 3,40%
Peněžní dům 1,70% 2,05% 2,20%
WPB Capital 2,80% 2,80% 2,90%

Zdroj: Družstevní záložny; Zpracování: investia.cz

Záložny, které nenabízejí spořicí účty

ANO, spořitelní družstvo spořicí účty nabízí na dotaz. Záložna na svých webových stránkách uvádí, že úrokové sazby u spořicího účtu jsou v závislosti na délce fixace a zůstatkům na termínovaných vkladech.

Artesa nenabízí spořicí účty. Unibon spořitelní a úvěrové družstvo rovněž nenabízí žádný relevantní spořicí účet. Navíc u této družstevní záložny visí otazník v podobě rozhodnutí o odnětí licence ze strany České národní banky. Je otázkou, jestli ještě poskytuje finanční služby. ČNB se k této kauze, kterou sama začala loni na podzim, nechce vyjadřovat.

Záložna Creditas nabízí spořicí účet a spořicí vklad. V obou případech jde o termínované produkty, přičemž výpovědní lhůta u spořicího účtu jsou tři roky. Čtěte také: Kampelička Creditas nabízí hybrid spořicího účtu a termínovaného vkladu