reklama

Spoříme chytře (1. díl)

redakce dne 27. 09. 2018 - 00:00

Spoření je jako hubnutí. Špatná dieta vám přivodí nárůst tělesné hmotnosti. Vytvářením úspor bez rozmyslu přijdete o část jejich potenciálu.

Začít spořit můžete kdykoliv. Třeba hned teď. Jakmile se pro odkládání peněz rozhodnete, osvojte si co nejdříve správné zásady jak spořit.

Přinášíme první díl seriálu Spoříme chytře, ve kterém se zaměřujeme na méně známé strategie při spoření. Dozvíte se, jak lépe spořit s omezenými finančními zdroji, kdy je vhodnější penzijní doplňkové spoření a kdy naopak stavební spoření. A proč budovat finanční rezervu na spořícím účtu a souběžně peníze investovat.

Čtěte také: Udělejte si pořádek ve svých penězích

Poznejte svou finanční motivaci

Jak přistupujete k penězům? A jak k životu? To jsou dvě prvotní otázky, které si zodpovězte na samém začátku budování úspor. Je váš život rozvrkočený anebo se snažíte o pevný řád? Máte problém s disciplínou? I to má vliv na vaše vytváření budoucího bohatství.

Finance jsou obrazem vašeho života. Rozháraný životní styl se projeví i ve vaší portmonce. Důsledné a často přehnané pedantické sklony z vás udělají skrblíky k pohledání.

Čtěte také: Jak odlišit spořínka od skrblíka?

Nejlépe pro vaši kapsu uděláte, když si stanovíte hlavní cíl pro budování úspor a vyjádříte ho v čase. Ideálně, aby byl dostatečně dlouhý. Takový, abyste mohli odkládat menší část svých příjmů. Zároveň nesmíte nabýt dojmu, že si od života odpíráte příliš rozkoší.

Milion na penzi

Cílem a potažmo magickou hranicí může být naspoření milionu korun na důchod. Máte-li na pořízení milionu korun tři a více dekád a disponujete přebytkovým osobním nebo rodinným rozpočtem, máte z poloviny vyhráno.

Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Vyhněte se finanční dietě

Se spořením je to jako s hubnutím. Zvolíte-li špatný přístup, vydržíte pár měsíců a poté nastane jojo efekt, kdy se na dietu a omezování vykašlete. Moderní postupy pro hubnutí se vůbec nezabývají omezováním jídla, ale změnou jeho struktury. Bez dostatečného přísunu tuků, cukrů, vlákniny a bílkovin bude vaše tělo (a s ním i duch) chátrat.

Vtip hubnutí spočívá především ve změně stravovacích návyků a pitného režimu, zařazení pohybu, dále dostatku spánku a odpočinku. Abyste byli ve shazování nadbytečných kilogramů úspěšní, musíte poznat své tělo a jeho potřeby. Totéž platí i pro vaši peněženku. Poznejte, co ji nejvíce zatěžuje a zda se to dá omezit. Jak na to jsme skvěle popsali v přiložených článcích.

Inventura v osobních a rodinných financích

Zbytné a zbytečné výdaje

Jak na mizející peníze

Bezmyšlenkovitý začátek spoření vám za pár týdnů nebo měsíců přivodí finanční komplikace, které vyřešíte jednodušše – utratíte dosud našetřené peníze.