reklama

Jaký by měl být správce financí

redakce dne 02. 12. 2018 - 00:00

Finanční poradce by měl být váš osobní správce financí. Neměl by jen umět vyplnit smlouvu k finančnímu produktu, nýbrž by vás dlouhodobě provést světem financí.

Finanční poradenství není pouze o sjednávání finančních produktů. Na správce financí podle finančního serveru investia.cz jsou kladeny daleko větší nároky. Pojďme se podívat, jaký by měl být právě ten váš.

Rostoucí odborník

Správce financí by měl být profesionální každým coulem. Odborník, který vám pomůže s penězi, ale také s koučováním a motivací. Současní finanční poradci jsou více obchodníci než odborníky. Tomu odpovídá i dominantní obchodní model založený na provizích za sjednání finančních produktů. Pro profesionální správu financí je vhodnější platit paušálně, případně z dosažených výnosů.

Čtěte také: Budoucnost poradenství spočívá v průběžných provizích

Rozhodně by správce financí neměl být o žádná rychlokvaška. Podívejte se, kdy získal, jaké certifikace a oprávnění. Rozhodující je i jeho vzdělání, životní zkušenosti a příběh. Svěříte raději své peníze nezkušenému čerstvému absolventovi vysoké školy ekonomického směru anebo postaršímu poradci? Výběr necháme na vás. Ve financích jsou důležité zkušenosti. Vyplnit smlouvu k pojistce zvládne téměř kdekdo.

Ideální správce financí

Ideální člověk pro funkci správce financí by měl být ten, který se dobře vyzná v ekonomice, daních, zná souvislosti jednotlivých finančních produktů. Zároveň je koučem a motivátorem. Uspořit milion není ani pro nadprůměrně vydělávající osobu otázka jednoho roku.

Čtěte také: Budoucnost finančního poradenství a její úskalí

Kromě toho by měl být správce financí i dobrý rádce, mentor a posluchač. Měl by vás umět vhodně nasměrovat a podat veškeré informace tak, aby pro vás byly srozumitelné.

Kdy si pořídit správce financí?

Pro využití služeb správce financí je zapotřebí mít dostatečně velký objem finančního portfolia. Řada bank nabízí pro využití profesionálních služeb family office objem od tří milionů korun. I my se k tomuto číslu přikláníme. Pro dolarové milionáře je správce financí nezbytný. Afluentní klientela disponující objemem okolo milionu korun by mohly o vlastním správci financí též uvažovat.