reklama

Stát zachraňuje ekonomiku

redakce dne 14. 04. 2020 - 00:00

Stačil měsíc, aby se část českých firem sesypala jako domečky z karet. Ukazují chybějící rezervy na bídné hospodaření českých firem?

Pětina českých domácností nevystačí se svými úsporami déle než měsíc. To je informace pocházející z konce března od výzkumné agentury Ipsos. Podobná situace panuje i ve firmách. Ze dne na den přišly o příjmy a jejich rezervy se pomalu vyčerpávají.

Jiná krize

Rozhodně se nechceme pouštět do zjednodušujícího tvrzení, že krize oddělí zrno od plev a silné od slabých. To platí pouze při standardní hospodářské recesi, která má určitý časový průběh přicházející postupně a zasahuje ekonomiku kompletně celou, nikoliv její části. Státem zastavení ekonomiky je zásah shora. Direktivní stopnutí části ekonomiky jde ruku v ruce s nákazou, kterou chce vláda zpomalit. Současně nemůže stát zadusit celou ekonomiku a vyhlásit kompletní karanténu – třeba uzavření obchodů s potravinami na dva týdny.

Žádný měšec není bezedný

I firmy s dostatečnými rezervami počítají a optimalizují. K propouštění není důvod – za pár týdnů se ekonomika opět uvolní a firmám by chyběly pracovní kapacity. Navíc by tratily nákladově i kvůli propouštění na odstupném. Přesto kombinace zkrácení pracovního úvazku a snížení mzdy je pro řadu společností pragmatickým krokem. Motivací je udržet peníze a zaměstnanost o něco déle. Koupit si čas, který je nyní pro opětovné rozpohybování ekonomiky nezbytný.

Pomoc státu

Až k tomu dojde, budou i nadále firmy bojovat o peněženky svých zákazníků. Opatrnost k nákupům bude příliš vysoká. Zbytné výdaje se přesunou do kategorie zbytečných. Zde nastupuje pomoc státu, který se bude snažit přes pobídky zlepšit poptávku a rozběhnout ekonomiku.

Proto vláda slibuje a zavádí kompenzační balíčky pro různé skupiny obyvatel a podnikatelů a chce kromě jiného podpořit tuzemský turistický ruch. Obce a samosprávy odpouštějí podnikatelům nájmy nebytových prostor. Ekonomicky postiženým se udělí časový odklad v placení nájmů a splátek hypoték a půjček.

Schodek a biliony

Letošní předpokládaný schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun je hrozivé číslo. I když Česká republika má potenciál k zadlužení na úroveň 55 procent jejího hrubého domácího produktu. Přesto není potřeba se k němu přibližovat.

Aktuálně je zadlužení státu na úrovni 30 procent HDP a státní dluh činí 1,79 bilionu korun. Zdvojnásobení si podle nejednoho ekonoma dovolit můžeme. O to víc bychom se měli zaměřit na zpomalení zadlužování v dobách hojnosti. Bylo by pěkné, zase generovat přebytky.