reklama

Stát zavádí nové daně. „Nevyhnou“ se jim, ani zdravotně postižení

Eva Nachtmannová (neověřeno) dne 27. 12. 2010 - 00:00

Na příští rok je připraveno několik novinek v oblasti zdanění zaměstnanců a zaměstnavatelů. Přečtěte si, co na vás čeká v příštím roce.

Rok 2011 je ve znamení snižování platů, ale také zvyšování daní pro důchodce, tělesně postižené nebo ty, kteří myslí na zadní vrátka a spoří si prostřednictvím stavebního spoření a dalších finančních produktů. Novinky ve zdanění „odnesou“ i zdravotně postižení, neboť jejich zaměstnavatelé přijdou o daňové slevy.

Snížení daňové slevy

V příštím roce dojde ke snížení slevy na poplatníka, která vyplývá z provedené novely o daních z příjmů. Zatímco v letošním roce každý poplatník daně z příjmu získal slevu 2070 korun měsíčně, což je 24 840 korun za rok, od Nového roku to bude o stokorunu měsíčně méně. Předpokládané opatření bude trvat jen rok a poté skončí, ale věřte vládě, ve které na státní rozpočet dohlížejí politici z TOP09.

Dalším zdrojem příjmů do státního rozpočtu je zdanění pracujících důchodců. Jestliže součet všech příjmů za dané zdaňovací období přesáhne částku 840 tisíc korun, zdaní se i důchod. Ten byl dosud osvobozen. Do konce letošního roku se důchody také zdaňovaly, i když podle jiného klíče. Dosud podléhají zdanění jen ty důchody, které přesáhnou částku 288 tisíc korun za rok.

Stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění

Zavedení dalšího zdanění se nevyhnulo ani stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. i když každý z těchto finančních nástrojů je zdaněn trochu jiným způsobem, ve výsledku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) očekává zvýšení příjmů do státní kasy a současně snížení výdajů. Čtěte více: Pohádka o hodném dědečkovi, který všechno rozdal a pak si to vzal zpět

O nových úpravách stavebního spoření bylo již popsáno plno papírových nebo webových stránek. Proto jen stručně. Od roku 2011 bude na státní podpory, které byly připsány na účty stavebního spoření za rok 2010, uvalena nová daň. Ta státní podporu zdaní ve výši 50 procent. Navíc budou zdaněny i úroky ze stavebního spoření srážkovou daní ve výši 15 procent.

Další novinkou je zdanění předčasných výběrů ze životního pojištění. Dosud platilo, že předčasný výběr ze životního pojištění je nezdaněn. Přibývalo však případů, kdy lidem na životní pojištění v rámci benefitů přispívali zaměstnavatelé a oni si pak tyto příspěvky vybírali. Od Nového roku budou výběry peněz ze životního pojištění zdaněny. Platí to na veškeré příspěvky, které poslal zaměstnavatel. Na příspěvky placené zaměstnancem zdanění neplatí.

Podobně jsou na tom i příspěvky na penzijní připojištění. Jestliže majitel penzijního fondu sídlí v jiném členském státě Evropské unie, nebo na Islandu nebo Norsku, budou příspěvky od zaměstnavatelů od daní osvobozeny.

Zaměstnavatelé zdravotně postižených ztrácejí slevu na dani

Zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají zdravotně postižené, přijdou o 50procentní slevu na dani. Zrušení slevy na dani se týká těch zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají alespoň 25 zaměstnanců, přičemž polovinu z nich tvoří právě zdravotně postižení.