reklama

Státní dluhopisy poprvé pro drobné investory

redakce dne 15. 09. 2011 - 18:45

Ministerstvo financí ČR ve středu oznámilo, že zahajuje projekt prodeje státních dluhopisů. Ty si budou moci koupit i zájemci z řad domácností a retailové klientely.

Stát chce dosáhnout toho, aby obyvatelé drželi desetinu státního dluhu v dluhopisech. Státní dluh aktuálně činí 1,5 bilionu korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je v zahraničí běžné, že drobní investoři mají ve svých investičních portfoliích i státní dluhopisy. Prvotním cílem státu je získat na prodeji dluhopisů deset miliard korun. Čtěte také: Státní dluhopisy může potkat stejný osud jako stavební spoření

Státní dluhopisy si bude moci koupit každý zájemce na vybraných pobočkách velkých bank. Celkem půjde o 378 poboček v rámci „svaté bankovní trojice“, tj. Česká spořitelna, Československá obchodní banka a Komerční banka.

Roční výnosy dluhopisů budou podle typu úročeny od 0,85 procenta do šesti procent. Splatnost dluhopisu bude dvojí a to na jeden rok a pět let. Dluhopisy si budete moci koupit už 11. listopadu, objednávky budou přijímány o měsíc dřív a to 3. října 2011. Na úrokový výnos se vztahuje 15procentní srážková daň.