reklama

Státní podpora odrazuje k vyšším úložkám

redakce dne 03. 12. 2013 - 00:00

Stát podporuje několik finančních produktů. Něco dáte vy, něco stát. Záporem jsou nízké úložky, které odrazují k vyšším investicím.
 

Dáte stovku, dostanete deset od státu. Tak nějak fungují státní podpory a příspěvky k finančním produktům. Současné stropy pro maximální možné úložky, ze kterých vám přijde nejvyšší možné příspěvky a podpora od státu, by mohla být vyšší. Motivovalo by to ty odpovědné k odpovědnějšímu přístupu k zajištění. Ideálně pak proporčně. To proto, aby někdo neměl pocit, že když si odloží dvacet, dostane jen tři, namísto když odloží deset, dostane dva. Čtěte také: Získejte ročně od státu 9 520 korun

Bydlení, důchod, pojistka

Státní podpora se týká stavebního spoření, penzijních produktů 3. pilíře a investiční a kapitálového životního pojištění. splníte-li několik podmínek, zejména ve výši úložek, jejich frekvenci a zavážete se tak činit po určitou dobu, dostanete od státu další peníze. Ve finále však nejde o příliš velké částky.

Na státní příspěvky není pro průměrně vydělávající a zodpovědně hospodařící osobu s pravidelnými finančními přebytky složité dosáhnout. V praxi to znamená odložit „bokem“ 56 tisíc korun. K nim dostanete dalších osm tisíc korun od státu ať už formou příspěvku anebo snížení daňového základu.

Co vám dá stát nyní?

Stát vám přispěje na stavební spoření maximální možnou částkou 2000 korun. abyste tuto sumu získali, musíte uložit alespoň 20 tisíc korun. Dalším produktem je doplňkové penzijní spoření a bývalé penzijní připojištění (oba produkty jsou ve třetím pilíři důchodového systému). podpora je dvousložková a spočívá v příspěvcích od státu k pravidelným úložkám a po splnění podmínek i nárok na snížení daňového základu. Abyste získali 2760 korun coby příspěvek od státu, musíte ročně uložit nejméně 12 tisíc korun. Dalších 1800 korun máte šanci získat snížením daňového základu a tím pádem i úspoře na odvodu daně z příjmu. Do penzijních produktů musíte odložit dalších 12 tisíc korun. Na bázi snížení daňového základu funguje i investiční a kapitálové životní pojištění, ve kterém je nutné odložit alespoň 12 tisíc korun, abyste získali 1800 korun z „vratky“ daně z příjmu. Čtěte také: Důchodové hrátky s podporami a slevami na dani

Naopak důchodové spoření (2. pilíř důchodového systému) není ve výše uvedeném režimu. V něm se pouze přesouvají peníze z jednoho měšce do druhého plus účastník musí ještě část finančních prostředků doplatit.

64 tisíc krát 20 let plus výnosy…

Problém není ani tak v tom, že oněch padesát tisíc korun dokáže odložit necelá polovina populace. Nebudeme si nasazovat růžové brýle a tvrdit, že to dokáže každý, kdo pracuje a je alespoň kapku zodpovědný. Úskalí je ukryto jinde. A to v oné částce, kterou musíte odložit, abyste od státu získali co největší možný užitek. Nejde o žádnou závratnou sumu. Čtěte také: Kdy investovat a kdy raději jen spořit?

Ušetříme-li každoročně (včetně všech státních výhod) 64 tisíc korun a vynásobíme například 20 let, vyjde nám suma 1,28 milionu korun. Při ročním průměrném výnosu čtyři procenta se částka zvýší na 1,98 milionu korun. Ve finále nejde o žádné závratné číslo. Stačí si ho vydělit počtem měsíců, které dožijete ve stáří. Budeme-li vycházet z průměrného dožití 20 let, získáte k důchodu 8250 korun. Částka bude s nejvyšší pravděpodobností vyplácena déle, neboť i během výplaty anuity se díky výnosům prodlouží doba, případně můžete rentu navyšovat o rostoucí inflaci.

U životního pojištění a produktů 3. penzijního pilíře se dá kalkulovat ještě s příspěvky zaměstnavatele. Ty výrazně zvýší příjem peněz do vaší kapsy. Jenže ne každý chlebodárce přispívá svým zaměstnancům maximální možné částky.

Je 64 tisíc korun málo?

Odložit 64 tisíc korun je pro budoucí zajištění ve stáří relativně nízká suma. Třicátník nebo třicátnice s čistými příjmy 20 tisíc korun získají starobní důchod ve výši jedné třetiny nynějších příjmů. Pro zachování životní úrovně stačí poměrně málo. Pravidelně odkládat čtyři tisíce korun po dobu 35 let a při předpokládaném ročním zhodnocením pět procent a inflaci 2,5 procenta. Následná měsíční renta vyplácená po dobu 20 let bude činit 14 tisíc korun měsíčně. Plus peníze od státu a důchod podobný příjmům během produktivní části života je zde. Tedy jen po dobu dvou desetiletí, pak se propad v příjmech radikálně sníží. Čtěte také: Zhodnocení peněz: Banky, fondy nebo podnikání?