reklama

Jedenáct miliard ročně pro finančně odpovědné

redakce dne 21. 04. 2020 - 00:00

Státní podpora penzijního a stavebního spoření je příjemným bonusem pro každého, kdo si spoří.

Stát loni poslal finančně odpovědným Čechům a Češkám 11 miliard korun jako sladký bonus za jejich spoření v penzijním a stavebním spoření. Jen pro srovnání, loňský rozpočet ministerstva kultury činil 14,78 miliardy korun.

Stát ročně pošle nezanedbatelnou sumu lidem, kteří ji vesměs ani nepotřebují. Dokážete-li ročně uspořit 32 tisíc korun, nebude pro vás pět tisíc korun představovat žádnou mimořádnou sumu.

Stát každoročně rozdá přes deset miliard korun lidem, kteří mají vesměs nadprůměrné příjmy.

Pro jedince s alespoň mediánovou hrubou mzdou by neměl být problém měsíčně odložit tři tisíce korun. Soudě podle minimální důstojné mzdy, která se se mzdovým mediánem překrývá. Mzdový medián přitom rozděluje příjmy obyvatel na poloviny. Jedna polovina má příjem nižší, než kolik je medián, druhá polovina má příjmy vyšší. Státní příspěvku tak více plují lidem s vyššími příjmy.

Získejte ročně 4760 korun!

Maximální možná přímá podpora státu je u stavebního spoření 2000 korun ročně, u penzijních spoření pak 2760 korun. Získat lze samozřejmě více, ve hře je pro finančně odpovědné jsou daňové bonusy za penzijní spoření a životní pojištění. Pro zjednodušení budeme počítat jen se státní podporou za stavebko a penzijko. Celkově lze získat 4 760 korun. Stát přitom žádá maličkost – roční úložku nejméně 32 tisíc korun.

Vezměte si peníze od státu

Dlouho jsme v rámci finančního serveru investia.cz psali, že je škoda nechat peníze státu, pakliže je formou různě dotovaných finančních produktů nabízí. Ani po těch letech jsme nezměnili názor. Situace je vhodná pro každého, kdo dokáže měsíčně ušetřit alespoň tři tisíce korun. Pro příslušníky střední a vyšší střední třídy by mělo být samozřejmostí benefitovat na státních příspěvcích. Dobrou vůli státu rozdávat z erárních peněz lze jedině kvitovat. Co jednou od státu získáte, už vám zůstane.

Přispívají všichni, získávají někteří

Státní podpory mají i negativa. Především ta, že na státní podporu se skládají všichni obyvatelé Česka bez rozdílu, zda se rozhodnou stavební nebo penzijní spoření uzavřít a čerpat jeho benefity. Podobná situace platí i při využívání daňového bonusu za splácení úvěrů na bydlení.

Máte-li dostatek volných peněz, rozhodně se vám vyplatí průběžně získávat peníze od státu. přesto by měly státem podporované finanční produkty tvořit část vašeho finančního portfolia.