reklama

Z historek finančních poradců aneb „Stavebko“ mi nerušte

redakce dne 06. 12. 2013 - 00:00

Názory na práci finančních poradců jsou známé. Méně pak to, s čím se oni musejí každodenně potýkat. Někdy je potřeba silných nervů.
 

Při našich nepravidelných setkáních s finančními poradci, ze kterých taháme nejrůznější rozumy, občas vyplynou historky, které se mnohdy blíží proslulým televizním Bakalářům. Čtěte také: Požadavky na finanční poradce se zvyšují

Záměrně nebudeme uvádět žádná jména a to ani smyšlená. Pravděpodobnost, že by se někdo v příběhu poznal, byť nemusí být o něm, je příliš vysoká. Jak nám finanční odborníci sdělili, problémy s penězi má podle jejich úsudku nadpoloviční většina jejich klientů.

Finance k prasknutí

Na finanční poradkyni se v rámci referencí obrátila klientka, která si postěžovala, že by chtěla manželovi sjednat životní pojistku, avšak nezbývají jim na ní peníze. Pro rodinu měl muž klíčový význam, neboť jeho žena byla dlouhodobě nezaměstnaná. Manžel navíc pracoval v lese jako dřevorubec. Případná nehoda s fatálními důsledky nebyla vůbec zanedbatelná.

Poradkyně po úvodním rozhovoru s klienty sepsala přehled jejich příjmů a výdajů. V něm zjistila, že na papíře rodina byla dva tisíce korun v mínusu. Zajímavé však bylo, že manželé každý měsíc posílali čtyři tisíce korun na stavební spoření. Horko těžko se poradkyně snažila vysvětlit, že když pozastaví stavební spoření, nic zásadního se nestane. Čtěte také: Jak na plný měšec peněz

Klientka trvala na tom, že stavebko se rušit ani pozastavovat nebude. Nakonec přistoupila na kompromis, že se na stavební spoření bude odkládat pouze tisícikoruna, tj. na jednu smlouvu pět set korun. Státní podpora se sníží, avšak stále na ni budou mít nárok. Vzniklá úspora tři tisíce korun se vloží do životního pojištění (to nakonec vyšlo na 700 korun) a zbylé dva tisíce mohou být použity na splácení půjček. Tato možnost byla okamžitě schůdná.

Jak dodala poradkyně, je dobré se jednak s klientem pobavit o jeho životě a poté se případně vcítit do jeho myšlení. Ne vždy je to snadné a možné. Čtěte také: Jak „poradci“ kombinují stavební spoření a investiční životní pojištění

Doporučení na investice z osobní zkušenosti

Investice jsou v posledních několika letech alfou i omegou finančního poradenství. Své o tom ví i poradci, kterých se jejich klienti čas od času ptají, kam by měli investovat.

Nechme nyní stranou diskusi ohledně rozdílů poradenství a zprostředkování a zaměřme se na jeden detail. Tím je, že se někteří klienti ptají svého finančního poradce, kam investuje a proč. Jestliže se jim dostane kladné odpovědi, mohou se o svém poradci dozvědět zajímavé informace a lépe se ztotožnit s myšlenkou dlouhodobého investování.

Někteří poradci však neinvestují a dokáží své přesvědčení obhájit. To je však na jiné téma. Co si však má pomyslet tazatel o odborníkovi na finance, který mu sdělí, že nikam neinvestuje a to třeba kvůli nedůvěře v podílové fondy nebo kvůli jejich neznalosti. Překvapující je, že dokáže zasvěceně poradit, kam by měl klient své finance investovat. Každý nechť si udělá obrázek podle svého uvážení. Čtěte také: Jak poradci podvádějí své klienty