reklama

Stavební spoření: Jisté a dobré výnosy

redakce dne 13. 09. 2012 - 01:00

Češi v posledním roce ztrácejí zájem o stavební spoření. Jde o jeden z nejlépe zhodnocovaný konzervativní produktu.
 

Stavební spoření se neprávem stává opomíjeným spořicím produktem, ač tomu donedávna ještě nebylo. Rošády s úročením a snižováním státní podpory, které inicioval ministr financí Miroslav Kalousek, nebyly u široké, ale i odborné veřejnosti přijaty dvakrát kladně. Situace se nakonec uklidnila. My tak můžeme s klidným svědomím napsat, že stavební spoření nabízí relativně vysoké zhodnocení oproti podmínkám, které musí každý zájemce o tento produkt splnit. Čtěte také: Vkladová varianta ke stavebnímu spoření není

Proč je stavební spoření tak výhodné? Zodpovíme ho v několika bodech, abyste si udělali lepší představu, proč si ho případně sjednat.

Vysoké zhodnocení

V rámci stavebního spoření lze získat ročně zhruba pětiprocentní výnos. Dvě procenta je standardní úroková sazba, kterou poskytují samotné stavební spořitelny. Další tři procenta získáte formou připsaných státních podpor. Zhodnocení je zprůměrované a platí na šestiletý spořicí cyklus. Je jedno, jestli každým rokem odložíte do tohoto produktu 20 tisíc korun a získáte maximální dvoutisícovou státní podporu, anebo odložíte méně a získáte desetiprocentní podporu.

Drobné nevýhody

Nevýhodou stavebního spoření je naopak šestiletá vázací doba, po kterou jsou finanční prostředky drženy na účtu u stavební spořitelny. Pokud byste potřebovali peníze dříve, musíte dosud připsané státní podpory vrátit zpět státu. Respektive tento krok za vás provede stavební spořitelna. Čtěte také: Vyplatí se stavební spoření?

Trochu na kráse ubírá stavebnímu spoření případné zavedení účelovosti na státní podpory, kterou bude muset doložit fakturou nebo jiným dokladem, že jste finanční prostředky využili na patřičné účely.

Pozitivní změny ve „stavebku“

Kromě vyššího zhodnocení, které nebývá v rámci konzervativních produktů příliš zvykem, nabízí stavební spoření i další zajímavé výhody. Jedním z nich je například použití tohoto produktu v rámci třetího pilíře důchodové reformy. Dalším rozšířením stavebního spoření je budoucí úvěrování vysokoškolského studia, potažmo tzv. školného. Čtěte také: Stavební spoření je vkladovým produktem č. 2

Úplně poslední možností využití stavebního spoření souvisí s připravovanou důchodovou reformou. Úspory získané ze stavebního spoření (veškeré výnosy a připsané státní podpory) budete moci přesunout do třetího pilíře a financovat z něho váš případný předdůchod.