reklama

Z redakční pošty: Stavební spoření nepodceňujte stejně jako důchodovou reformu

redakce dne 20. 04. 2011 - 00:00

Během několika posledních měsíců se v naší redakční poště objevilo plno zajímavých dotazů. Publikujeme některé z nich včetně odpovědí. Tentokráte se nás čtenáři nejvíce ptali na stavební spoření a důchodovou reformu.

Letošní jaro se nese v duchu připravované vládní novely stavebního spoření a důchodové reformy. Velká část dotazů se tak týkala toho, jestli je na trhu nějaký jiný spolehlivý produkt podobný stavebnímu spoření a zda-li bude účast v důchodové reformě povinná pro každého.

Ctíme vaše soukromí, takže neuvádíme příjmení, jen jméno a místo, pokud jste ho v e-mailu uvedli a souhlasili s jeho zveřejněním. Dotazy byly redakčně upraveny a kráceny. Vaše dotazy můžete posílat na redakční e-mail, který je redakce (at) investia.cz . Značku (at) nahraďte prosím zavináčem – @ .

Stavební spoření má atraktivní výnos

„Koncem května mi skončí stavební spoření. Zvažuji, že bych si založila nové, ale nevím, jestli bude i do budoucna tak atraktivní, jako tomu bylo dosud. Existuje na trhu jiná podobná alternativa?“ Jindřiška H., Praha

Stavební spoření je i po necitlivých vládních úpravách státní podpory a zdanění úroků zajímavým spořicím produktem. Zejména pak kvůli výnosům, které překračují roční úrokovou sazbu pět procent. Dalším pozitivem je rovněž i to, že vklady na účtech stavebních spořitelen jsou pojištěny až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,4125 milionu korun).

Pokud máte peníze na další šestiletý cyklus a chcete je konzervativně zhodnocovat, je stavební spoření ideálním produktem. V opačném případě je na trhu řada dalších produktů, ve kterých můžete peníze zhodnocovat. Mezi ně patří například otevřené podílové fondy anebo investice do akcií. Avšak u těchto investic není nikdy zaručen výnos.

Na důchodovou reformu obezřetně

„Přemýšlím, že bych se zúčastnil důchodové reformy. Můžete mi prosím napsat, jaká rizika na mě čekají? Obávám se totiž, aby nějaká budoucí vláda peníze v důchodovém systému nepoužila na zalátání svých dluhů jako tomu bylo v Maďarsku.“ Radek Z., Ostrava

Naše stanovisko na důchodovou reformu je negativní. Začátkem letošního dubna proběhla v naší redakci na toto téma diskuse a nikdo z redaktorů by do tohoto systému nevstoupil. Silným argumentem, který v diskusi zazněl, bylo, že není možné z druhého pilíře důchodového systému kdykoliv vystoupit. Jakmile se nejpozději v 35 letech rozhodnete do systému vstoupit, už z něj není úniku. Maximálně můžete měnit investiční strategie či přecházet z jednoho penzijního fondu do druhého.

Jestliže se o své peníze alespoň trochu zajímáte (což jste prokázal tím, že jste nám poslal dotaz) určitě víte či přinejmenším tušíte, že na trhu existují i další možnosti, jak své peníze zhodnocovat. Nemusí jít nutně o investice do akcií nebo podílových fondů. Zajímavé zhodnocení na vás čeká v případě stavebního spoření nebo uložení peněz na některý z dobře úročených termínovaných vkladů.

Vaše obava, že by některá z příštích českých vlád mohla peníze v důchodovém systému použít jako tomu bylo v Maďarsku, je oprávněná. Během loňského podzimu jsme byli svědky toho, jak ministr financí Miroslav Kalousek zavedl na stavební spoření speciální daň, která se týkala státní podpory z tohoto produktu. Podobně tomu může být i v případě druhého pilíře důchodového systému.