reklama

Stavební spoření pod tíhou vysoké inflace

redakce dne 26. 08. 2022 - 00:00

Stavební spoření má na kahánku. Drtí ho vysoká inflace, na kterou nestačí ani štědrá státní podpora. Přesto má svůj význam z úvěrového hlediska.

Kdysi jeden z nejlépe úročených depozitních produktů a zároveň oblíbený způsob spoření pomalu odnáší čas. Výnosy ani státní podpora neobstojí před vysokou inflací. Založení stavebního spoření ryze pro spoření není nejlepší volbou. Pakliže vám spoření dobíhá a máte poslední nebo dva, dospořte. Případným zrušením přijdete o státní podporu, která vám může do určité míry suplovat vysokou inflaci.

Vysoká inflace drtí depozita

Předně si připomeňme, že vysoká inflace, která v Česku i celosvětově panuje, má negativní vliv na vklady. Úrokové sazby na spořících účtech a termínovaných vkladech nešlapají dvouciferné inflaci ani na paty.

Jak si stojí stavební spoření?

V roce 2021 bylo na stavebním spoření ve spořící fázi uloženo na vkladech 366,3 miliardy korun, zatímco v úvěrech bylo 109,8 miliardy korun. Údaje vychází ze statistik Asociace českých stavebních spořitelen. Podle jejich průzkumu Barometru obliby spořicích produktů za letošní třetí čtvrtletí bylo stavebko třetím nejoblíbenějším produktem. Nad ním stojí těsně spořící účet a vítězné drahé kovy.

Stavební spořitelny nabízí pro spoření úrokovou sazbu mezi 1,5 až 3 procenta ročně, u úvěrů se roční úroková sazba pohybuje na úrovni šesti až sedmi procent.

Nevýnosné stavební spoření

Při srovnání meziroční výše inflace ve výši 17,2 procenta za letošní srpen vypadá tříprocentní úroková sazba jako z jiného světa. Nepomůže ani štědrá státní podpora, která činí deset procent, maximálně 2000 korun. O nevýnosu se dá mluvit pouze v případě, že máte stavební spoření sjednané první rok a spoříte 20 tisíc korun ročně. V tomto případě se složený výnos v podobě úrokové sazby a státní podpory vyšplhá těsně k inflaci. Máte-li stavební spoření v procesu spoření tři nebo čtyři roky, zaznamenáte ztrátu.

Podle ekonomů by měla vysoká inflace během následujících dvou let opadnout na dvě procenta ročně. Avšak dříve než v roce 2025 to údajně nebude. Do té doby se depozitům dařit nebude a odpovědní střadatelé budou každoročně tratit vyšší procenta z nerealizovaného výnosu.