reklama

Stručný průvodce obchodováním v burzovním systému RM-Systém

Josef Švejda dne 10. 01. 2011 - 00:00

Rozhodli jste se, že budete investovat do akcií, případně s nimi obchodovat? Pro vaše snazší kroky vám přinášíme první díl seriálu o investování v RM-Systému české burze cenných papírů.

Akcionářem se může stát kdokoliv. Stačí málo a to koupit si alespoň jednu akcii. V Česku pořídíte nejlevnější akcii za méně než deset korun, nejdražší pak za deset tisíc korun. Pokud každý měsíc investujete tisícikorunu, můžete si koupit jednu akcii energetického molocha ČEZ anebo dvě akcie telekomunikační společnosti Telefónika 02. A ještě vám zbudou peníze na poplatky. Jedním ze způsobů, jak nakupovat cenné papíry na burze, je prostřednictvím RM-Systému. Na něm se každoročně protočí přes jedno procento všech peněz, které protečou tuzemským kapitálovým trhem. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Jak začít obchodovat

Prvním krokem, který musíte ve svém úsilí stát se investorem podniknout, je navštívit obchodníka s cennými papíry, jenž má přístup na burzu RM-Systém. Nejsnazší je vyrazit na pobočku Fio banky. S sebou si vezměte platný občanský průkaz, číslo vašeho bankovního účtu. Jestli máte, tak se vám bude hodit i číslo účtu u Centrálního depozitáře cenných papírů (CDCP) a rovněž registrační číslo v RM-Systému. Pokud číslo účtu v Centrálním depozitáři cenných papírů nemáte, stejně tak ani registrační číslo v RM-Systému, založí vám ho bankovní poradce na jakékoliv pobočce Fio banky. Otevření účtů u CDCP je zpoplatněno jednorázovým poplatkem 150 korun. Čtěte více: Dividendy v roce 2011: Čtyři tipy na dobrý výnos

Všechny výše uvedené náležitosti provede bankovní poradce přímo na pobočce. Obchodovat v RM-Systému můžete prakticky okamžitě po vyřízení všech potřebných náležitostí.

Způsoby obchodování

RM-Systém vám nabízí obchodovat prostřednictvím internetové aplikace, která se nazývá eBroker. Obchodní pokyny můžete zadávat i prostřednictvím telefonu svému makléři, případně podat pokyn přímo na pobočce Fio banky nebo u jiného smluvního partnera. Čtěte více: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

Mezi obchodníky obchodující v RM-Systému patří již zmíněná Fio banka, ale též i Atlantik FT, BH Securities, Capital Partners, Cyrrus, Global Brokers a J&T Banka.

Obchody realizované na přepážce nebo po telefonu Fio banka příliš nedoporučuje. Hlavním důvodem jsou vysoké poplatky, které každou transakci věrně doprovází. Doporučovanou formou nakupování nebo prodávání cenných papírů je tak internetová aplikace. Zadání pokynu elektronicky je zdarma, stejně tak i zadání inteligentního pokynu. Bezplatné je i vedení obchodního účtu. Platíte až při realizování obchodu. Poplatek za pokyn provedený prostřednictvím obchodní aplikace EasyClick je stanoven na 0,29 procenta z objemu obchodu. Nejvyšší možná výše tohoto poplatku je 3400 korun. U standardního pokynu zaplatíte v rozmezí od 0,2 do 0,4 procenta z objemu obchodu, nejméně však 40 korun. Proto je vhodné, abyste v rámci RM-Systému nakupovali cenné papíry ve vyšším finančním objemu. Nákupy po jedné akcii se vám tak kvůli minimálnímu poplatku ve výši 40 korun nemusejí vyplatit. Čtěte více: Ceny akcií v roce 2010 aneb Kolik jste mohli vydělat

Rozdíl mezi EasyClickem a standardním obchodováním

EasyClick je obchodování po tzv. lotech. Každý lot představuje předem určené množství akcií jedné společnosti, se kterými se obchoduje. Nekupujete tak akcie po kusech, ale po lotech.

Příklad: Lot společnosti ČEZ je složen z 50 akcií této energetické firmy. Zatímco lot cenných papírů AAA Auto Group obsahuje tisíc akcií této společnosti.

Standardní obchodování znamená, že můžete kupovat akcie po kusech. Nemusíte tak mít nutně desítky tisíc korun, jako je tomu při obchodování v lotech. Oproti obchodování s loty však zaplatíte o něco více na poplatcích. Čtěte více: Věčné dilema: Akcie nebo fondy?

Přehled cenných papírů, které se obchodují v lotech v režimu EasyClick

Název cenného papíru EasyClick Lot
Komerční banka 10
Philip Morris 10
Volkswagen 10
Exxon Mobil 25
Orco 25
VIG 25
CETV 50
ČEZ 50
ECM Real Estate 50
Erste Group Bank 50
McDonald 50
Microsoft Corp. 50
Nokia Corporation 50
Česká spořitelna 100
Deutsche Telekom 100
Inter Corp. 100
New World Resources 100
Pegas Nonwovens 100
Telefónica 02 CR 100
Vítkovice 100
Fortuna 250
Tatra 250
Unipetrol 250
PX INDEX CERT. 300
AAA Auto Group 1 000
JČ Papírny Větřní 2 000

Zdroj: RM-Systém

Ve výše uvedené tabulce si můžete prohlédnout, jaké cenné papíry si v rámci RM-Systému můžete zakoupit.

Doba obchodování a délka vypořádání

Vypořádání, nebo-li délka nutná pro vyřízení provedeného obchodu, probíhá v RM-Systému v reálném čase. Značí se zkratkou T+0. Majitelem cenného papíru se tak stáváte okamžiky, kdy jste ho koupili. Obchodovat můžete každý pracovní den od 9 do 17 hodin. Oproti Burze cenných papírů Praha má RM-Systém otevřeno o hodinu déle. Podávat pokyny můžete od 8:50 až do 21 hodin. V rozmezí od 17 do 21 hodin jsou pokyny obchodním systémem přijímány k obchodování na následující pracovní den. Čtěte více: Jak vytvořit akciové investiční portfolio