reklama

Čtyři tipy na spoření po korunách

redakce dne 05. 08. 2016 - 00:00

Házení drobných mincí do pokladničky je takové malé domácí spoření. Peníze vám sice leží ladem, ale máte dobrý pocit.
 

Proti dobrým pocitům nic nenamítáme. Jen ne každý způsob úspor nemusí být šťastný.

Pravidelným vysypáváním obsahu portmonky do sklenice od okurek docílíte v krátkodobém horizontu zajímavých úspor. Podobně je tomu i odkládání stejné výše spropitného anebo u dovednosti odřeknout si sladké potěšení.

Čtěte také: Rozkutálené peníze

Čtyři možnosti na domácí spoření

Představíme si možnosti spoření peněz, které je možné začít praktikovat klidně od tohoto okamžiku. Kromě určité kázně vás nic dalšího nebude stát. Za měsíc nebo rok můžete naspořit úctyhodnou sumu. Vše samozřejmě s ohledem na vaše běžné příjmy.

Sklenice
Vysypte každý večer drobné z peněženky do sklenice. Za rok může jít i o pětimístnou částku.

Spropitné
Kolik dáváte na spropitném, tolik odložte.

Čtěte také: Jak odlišit spořínka od skrblíka?

Odříkání spotřeby
Oželte návštěvu kavárny a ušetřený peníz dejte stranou.

Spořící účet
Přišla vám výplata? Neotálejte a převeďte ji na spořící účet. Nazpět převádějte peníze po menších částkách. Budete-li opravdu důslední, uspoříte za rok zajímavou sumu.

Nespořte mince

Uvedené způsoby spoření mají nesporně jednu výhodu – nashromáždíte si dostatečné množství drobných mincí. Tím klad končí. Nebudeme zmiňovat procvičení jemné motoriky při přepočítávání minci anebo ztrátu času, který je pro tyto účely potřebný. Spoření do hrnečku anebo do sklenice od okurek se tak nedá doporučit, byť mu propadá nejeden jinak soudný člověk.

Dejte denně stranou pár mincí a za rok máte doma malý třpytivý poklad.

Odříkání spotřeby

Sofistikovanější metodou pro budování malých úspor je odříkání. V praxi to nejčastěji znamená, že omezujete tzv. malou spotřebu. Do té lze zařadit třeba útraty v kavárnách a restauracích. A každé odřeknutí kávy nebo dezertu dovršíte tím, že částku za tuto úsporu odložíte bokem. Oproti uvedeným postupům je tento způsob vůči vám drakoničtější.

Čtěte také: Jak odlišit spořínka od skrblíka?

Z účtu na účet

Metoda z účtu na účet je vhodná pro každého, kdo si chce přesouvat větší sumy peněz. V praxi to funguje tak, že vám na spořící účet přijde výplata a vy si ji po malých částkách zvolna rozpouštíte na bankovním kontu, ze kterého platíte své účty. Tato varianta se vyplatila nejednomu čtenáři našeho serveru, kterým jsme ji doporučili. I v tomto způsobu spoření je vhodné optimalizovat procesy. Nejlépe tak, abyste peníze nepřesouvaly z běžného účtu na spořící a nazpátek. Chodí-li vám mzda či plat na běžný bankovní účet, požádejte ve vaší organizaci o posílání peněz na spořák.

Čtěte také: Jak získat peníze?

Zbohatnutí nečekejte

Budete-li uvedené postupy důsledně dodržovat, vyšetříte v ročním podání nemalou částku. Na zbohatnutí to přesto není. Jako zábavnou hru na úspory lze libovolný uvedený způsob střádání doporučit.