reklama

Tři tipy pro snadnější splácení úvěrů

redakce dne 09. 10. 2012 - 01:00

Úvěry jsou finanční závazek. Ušetřete si případné komplikace tím, že na začátku splácení podniknete několik užitečných opatření.
 

Vzali jste si úvěr a chcete mít klidnější spaní? Připravili jsme několik tipů, jak se „pojistit“ proti výpadkům příjmů v podobě nemoci, ztráty zaměstnání anebo vyčerpání finanční rezervy. Začneme od konce.

Význam finanční rezervy v čase

Každý zodpovědný člověk by měl mít úspory ve výši nejméně trojnásobku měsíčních výdajů. Tato suma slouží pro úhradu mimořádných výdajů. Standardně sem patří náhrada za rozbité domácí spotřebiče, jako je lednička nebo pračka. Může jít rovněž o automobil, který využíváte při dopravě do zaměstnání a dětí do školy.

Samotná výše finanční rezervy se vyvíjí v čase. Jste-li svobodní, stačí vám již uvedený trojnásobek měsíčních výdajů, v případě úvěrů či potomků je vhodné rezervu přiměřeně navýšit na šesti nebo dokonce až dvanáctinásobek měsíčních výdajů. Platí, že k penězům byste se měli dostat maximálně do jednoho týdne. Proto peníze držte na spořicích účtech nebo krátkodobých termínovaných vkladech.

Nepodceňujte kvalitní pojistku

Druhou neméně důležitou věcí při splácení je odpovídající pojištění. Pro malé úvěry v řádech desetitisíců nemá pojištění smysl. Jde především o různé pojistky jako je pojištění proti ztrátě příjmů anebo pobytu v nemocnici. Máte-li dostatečnou finanční rezervu, je hrazení tohoto pojištění z finančního hlediska nadbytečné. Navíc podmínky pro jeho získání jsou občas přísné.

Naopak při splácení větších úvěrů, jako jsou ty na bydlení, má kvalitní pojištění smysl. V těchto případech půjde nejčastěji o rizikové životní pojištění, kdy kromě celé nesplacené jistiny úvěru pojistíte i váš příjem nejméně dvoj či trojnásobkem vašeho ročního příjmu. Doporučujeme do pojistné smlouvy uvést obmyšlené osoby. Výplata pojistného plnění nepodléhá případnému dědickému řízení a vaši nejbližší se tak dočkají peněz relativně rychle, tedy pokud je uvedete jako obmyšlené osoby.

Tři splátky navíc

Obdobně jako při navýšení finanční rezervy mějte v pohotovosti peníze, které pokryjí nejméně tři splátky včetně souvisejících poplatků. Některé banky a družstevní záložny dokáží počkat s jednou splátkou. Spoléhat se na to však nelze.

Výše uvedené zásady mějte na paměti kdykoliv, když si pořizujete jakýkoliv úvěr. Víte-li, že budete mít v budoucnu problém se splácením úvěru, nesjednávejte si žádnou půjčku.