reklama

To nejlepší z finančního světa pro vaše dítě

redakce dne 26. 05. 2011 - 00:00

Možná vás již napadlo, jaké finanční produkty se hodí pro vaše nejmenší členy rodiny. Kromě známého stavebního spoření můžete spořit i na vkladní knížku nebo spořicí účet. Měli byste ale vědět, že jakmile uložíte na účet dítěte peníze, ztrácíte na ně nárok.

Přiletěl k vám čáp nebo vrána, případně jednoho či oba ptáky netrpělivě vyhlížíte? Jistě máte plnou hlavu toho, jak se o budoucí přírůstek do rodiny starat. Pozornost byste měli zaměřit i na dlouhodobější cíle, než jsou první zoubky nebo první krůčky. Řeč je o finanční budoucnosti vašeho dítěte. Vhodně zvolená spořicí nebo investiční strategie by měla vašemu juniorovi usnadnit budoucí vstup do života. Nemusíte být nutně milionáři, abyste mu mohli v budoucnu dopřát studium v zahraničí nebo dostatek peněz na pořízení vlastního bydlení. Představíme vám nejlepší spoření pro děti, které byste měli pro svého potomka založit.

Spořit ano, ale peníze nebudou vaše

Drobným úskalím při budování finančního majetku pro vaše dítě je nemožnost jeho disponování. Podle soudních rozsudků z poslední doby jsou peníze na účtu stavebního spoření, spořicích účtů nebo vkladních knížek majetkem dítěte, kterým nemůže rodič volně nakládat.

Stává se, že rodiče spoří svým dětem, avšak po rozvodu se jeden z rodičů chce dostat k penězům uložených na finančních produktech dítěte. Podle zákona se k těmto penězům žádný z rodičů nedostane. Připadnou totiž při dosažení věku 18 let potomkovi. Ten dokonce může po rodičích chtít, aby mu předložili podrobnou zprávu, jak o peníze v průběhu jeho nezletilosti pečovali. Rodiče mají na splnění potomkovo požadavku lhůtu jednoho roku.

Pokud byste svému dítěti peníze nevydaly, soud to bude klasifikovat jako obohacení na úkor dítěte.

Stavební spoření

Stavební spoření je ukázkovým případem, kterak spořit svým potomkům. Pro získání státní podpory je zapotřebí jeho rodného čísla. Smlouvu může založit kterýkoliv z rodičů nebo opatrovníků dítěte. Není zde ani žádná věková bariéra, která by nařizovala, od kolika let může být zřízena smlouva ke stavebnímu spoření.

Nevýhodou je, že po uplynutí šestileté vázací lhůty nelze s penězi beztrestně manipulovat. Respektive můžete peníze, které jste svému dítěte ukládali, použít, ale v den dosažení plnoletosti vašeho juniora je od vás může chtít vrátit. Spoření se tak stává dvousečným, neboť nikdy nevíte, jak se vůči vám v budoucnu vaše děti zachovají.

Stavební spořitelny navíc při sjednání smluv pro děti nabízejí různé benefity. Počínaje dárkovými předměty přes lepší úročení, různé finanční prémie či odpouštění poplatků konče.

Vkladní knížka

Už za časů našich babiček byly spolehlivým spořicím nástrojem vkladní knížky. Ty se většinou dětem předávaly v okamžiku jejich svatby nebo při dosažení dospělosti. Oproti stavebnímu spoření mají vkladní knížky tu výhodu, že můžete spořit podle libosti a finančních možností. Nevýhodou je, že od státu na vkladní knížky neplyne žádná podpora.

Dětský spořicí účet

Jestliže jsou vkladní knížky archaismem, jejich novější verze se dnes nazývá dětský spořicí účet. Oproti běžnému spořicímu účtu se liší jen tím, že při jeho založení dostanete plyšovou hračku. Úroková sazba, zdanění výnosů nebo manipulace je úplně stejná, jako u standardního spořicího konta.

Z malých částek velké

Halíře dělají talíře. Toto přísloví, které zazní třeba v knize Vekslák spisovatele Pavla Frýborta, se nám jeví jako vhodný příměr, jak poukázat na budování finančního majetku vašeho nejmenšího člena domácnosti.

Platí, že pro vybudování dostatečně velké sumy stačí pravidelně odkládat menší částky. Pokud byste odkládali měsíčně tisíc korun, našetříte za 18 let 216 tisíc korun. Nepočítali jsme úroky, které by měly pokrýt alespoň inflaci. To proto, aby peníze zbytečně neztrácely na své hodnotě.