reklama

Tři pravidla pro ještě lepší správu peněz

redakce dne 28. 12. 2012 - 00:00

Příjmy vyšší než výdaje je základní pravidlo pro život v blahobytu. Nejde však o jedinou zásadu, kterou je vhodné dodržovat.

Kdo by si nepřál prožít spokojený život z pohledu finančního zajištění? Teoreticky stačí málo, prakticky je to o poznání o dost těžší. První zásadou je mít vyšší příjmy než výdaje. Druhou radou je určitá fiskální disciplína, což znamená zbytečně nepouštět peníze z ruky jinými slovy neutrácet. Třetím pravidlem je smysluplné nakládání s ušetřenými finančními prostředky.

Pravidelné zůstatky

Naplnit první základní pravidlo, kterým je zodpovědné nakládání s penězi a tvorba finančních rezerv z přebytků. Jestliže dosahujete každý měsíc příjmů vyšších než jsou vaše výdaje, můžete si blahopřát. Avšak i v tomto bodě se můžete průběžně zdokonalovat. Tím je myšleno zvyšovat rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Uspořit desetinu vašich příjmů by mělo být povinností, pětina samozřejmostí a třetina ideálním stavem.

Vygenerovat každoměsíčně z příjmů desetiprocentní úsporu je životní nutností. Už jen proto, že pro zodpovědnou přípravu na stáří byste měli odložit desetinu příjmů. Máte-li každým měsícem přebytek o 20 procent, je to o dost lepší.

Každý výdaj dvakrát zvažte

Přísloví „Dvakrát měř, jednou řež“ má svou paralelu i ve světě osobních a rodinných financí. Ještě než utratíte peníze za jakýkoliv výdaj, přemýšlejte, jestli danou věc či službu skutečně potřebujete. Rovněž rozlišujte mezi zbytnými a zbytečnými výdaji. Mějte na paměti, že největší úspory přicházejí od nejmenších položek. Druhé přísloví: „Halíře dělají talíře“, je v tomto případě více než trefné.

I když snižování výdajů nejde donekonečna, největší šanci na úspěch je omezení osobní spotřeby. Neobávejte se poklesu životní úrovně. Můžete-li kdykoliv úsporná opatření přerušit či ukončit, a opět se oddat předchozímu bohapustému utrácení, nelze nazývat tento stav snížením úrovně života. Pokud byste byli k úsporám dohnáni nepřízní osudu či z jiného donucení, například ztráta zaměstnání, rozvod či rozchod, jde o jinou situaci.

Výnosy a rizika

Uspořené peníze můžete zhodnocovat několika způsoby. Buďto mít jasně stanovený výnos za časovou jednotku, což znamená spoření, anebo investovat a získat tak vyšší výnos, než byste získali prostřednictvím depozitních produktů.

Zatímco u spoření „riskujete“ jen nižší výnosy, při investování výnos nemusí být žádný, případně může dojít ke ztrátě části původní investované částky.

Bavit se však o investování či spoření lze tehdy, budete-li mít co odložit stranou.