reklama

Akciové investování: Tři rady pro začínající investory

redakce dne 27. 04. 2012 - 01:00

Začátky investování do akcií nemusejí být těžké. Stačí si ujasnit tři věci. Nejde o žádné složité záležitosti, jen základní pojmy.
 

Všechny začátky jsou složité. Nejinak je tomu i u investování do akcií. Naneštěstí se vše dá rozdělit do několika snadných bodů, které si můžete položit ještě předtím, než koupíte svou první akcii.

Proč investovat právě do akcií?

Proč nakupovat akcie a investovat do nich je první otázkou, kterou byste si měli položit. Na trhu je totiž celá řada finančních produktů, do kterých můžete své peníze investovat či uložit. Kromě akcií to jsou ještě podílové fondy, ale také termínované vklady nebo třeba hypoteční zástavní listy.

Výhodou akcií je, že se podílíte na hospodářských výsledcích firem, které prostřednictvím akcií vlastníte. Akcie mají navíc tendenci růst alespoň o inflaci, tj. jejich hodnota se časem zvyšuje. Druhým kladem jsou dividendy, jenž akciové společnosti svým akcionářům vyplácejí.

Naopak zápory investování jsou zejména změna hodnoty v čase a to především záporným způsobem. Hodnota dnes koupených akcií může zítra klesnout o pětinu a pozítří o další třetinu. Anebo jejich hodnota může prudce vystřelit. Výkyvy oběma směry – volatilita – je u investování běžná. Jste na to dostatečně připraveni? Pokud ano, můžete přejít k dalšímu bodu.

Konzervativní nebo spekulativní investor?

Existují dva typy akcionářů. Jeden nakupuje akcie kvůli zhodnocování peněz v nich uložených a získávání pravidelné dividendy, druhý pak sází na pokles či na vzrůst ceny. Akcie však drží poměrně krátkou dobu.

První typem je konzervativní akcionář. Po svých investicích chtějí jediné: zhodnocování finančních prostředků. Akcie drží relativně dlouho. Často i desetiletí. Investují do takových oborů a firem, které znají anebo jsou jim alespoň blízké.

Naopak spekulativní investor sází na propady či růsty hodnoty akcií. A to vše na relativně krátkých časových úsecích. Pro tento druh investování jsou charakteristické vysoké výnosy, stejně jako velké ztráty. Bohužel to druhé je častější. Zkušení matadoři přiznávají, že získat obchodováním na burze velké sumy peněz je spíše náhoda a štěstí, než výsledek usilovné práce a soustavné činnosti.

Mezi tyto dva investory lze zařadit ještě smíšený typ, který nakupuje akcie kvůli dividendám a po rozhodném dni je opět prodává a pohlíží se po další ideální investici.

Ať už jste konzervativní nebo spekulativní investor, měli byste si položit poslední otázku a to, jak často budete investovat a v jakém objemu.

Jak často a za kolik?

Disponujete-li větším balíkem peněz, nabízí se nutkavý pocit veškeré finance utratit do jedné velké investice. Jestliže tomuto pocitu odoláte, můžete docílit lepšího efektu průběžným nakupováním cenných papírů. Výhodou je, že nevstoupíte na kapitálový trh v ten nejnevhodnější okamžik, kdy ceny budou na svých maximech.

Postupným investováním zprůměrujete výslednou cenu akcií a z dlouhodobého hlediska pořídíte akcie levněji, než kdybyste vstoupila na trhu v ten nejhorší okamžik. Časování trhu se obecně nedoporučuje a vyhýbají se mu i zkušení investoři.

Máte-li dostatek peněz a času, můžete nakupovat akcie například jednou měsíčně. Výsledná investovaná částka závisí na vašich finančních možnostech. Spíše než výše pravidelné sumy je důležitější, jakým způsobem je diverzifikován váš finanční majetek. Máte-li veškeré peníze v jednom typu aktiva, je možná načase část finančních zdrojů přesunout jinam.