reklama

Tři rizika při investování do akcií

redakce dne 26. 04. 2011 - 00:00

Vytvoření investičního portfolia složeného z akcií je snem každého investora. Ukážeme vám tři základní rizika, která vás mohou potkat při investování do akcií.

Ve slavném novinovém stripu Dilbert je jeden minipříběh, kterak hlavní protagonista tohoto kresleného komiksu tráví pracovní dobu tím, že sleduje vývoj akcií, které vlastní. Přitom si prozpěvuje: „To je radost veliká, jak mi rostou akcie, jestli mě šéf nachytá, tak mě asi zabije.“ Dilbert, i když to tak nevypadá, se dopouští základní školácké chyby tím, že své akcie kontroluje každých pět minut. Pokud s cennými papíry nespekulujete, neměli byste sledovat jejich hodnotu příliš často. Samozřejmě byste měli mít základní ponětí o hospodářských výsledcích akciové společnosti, ve které působíte jako akcionář. Koupit akcie a zapomenout na ně, také není zrovna dobrý způsob jak spravovat svůj finanční majetek.

Riziko první: Hodnota akcie se v čase mění

První riziko, které byste měli při investování do akcií znát je, že hodnota akcií se v průběhu času mění. Vliv na výkyvy má jednak samotné vedení společnosti, ale i vnější vlivy. Mezi ně patří například situace na trhu, činnost konkurence, nebo živelná či jiná katastrofa. Cenný papír může, ale také nemusí kolísat i na denní bázi.

Cenu akcie na burze ovlivňuje do určité míry i chování ostatních akcionářů. Hodnota cenného papíru může pod psychologickým vlivem akcionářů klesnout anebo naopak stoupnout i během několika minut, aniž by na cenu akcie měl vliv trh.

Riziko druhé: O výši dividendy rozhodují akcionáři

Určité riziko se týká výplaty dividendy. Každá společnost může pozastavit výplatu dividendy třeba proto, že se jí v minulém hospodářském období nedařilo. Někdy se však dividendy nevyplácí z toho důvodu, že si to většina akcionářů nepřeje. To je případ těch společností, které mají jednoho většinového vlastníka. Ten se může například rozhodnout, že se k zisku dostane jiným způsobem, než je výplata dividend.

Do určité míry pojistkou jsou takové společnosti, které mají větší množství akcionářů držící ve společnosti několikaprocentní podíly. Mezi tyto akcionáře patří třeba různé fondy, banky nebo penzijní fondy. Institucionální akcionáři mají vesměs na výplatě dividendy vysoký zájem a proto nebudou zbytečně pozdržovat zisk ve firmě.

Proces dividendy funguje tak, že její výši navrhne akcionářům představenstvo společnosti. Akcionáři výši a způsob výplaty dividend schválí hlasováním na valné hromadě, která se pořádá nejméně jednou ročně.

Riziko třetí: Spekulace na růst a pokles cen akcií

Jestliže nepatříte mezi konzervativní investory, kteří akcii drží kvůli dividendovým výnosům, měli byste si pečlivě nastudovat problematiku spekulativních nákupů a prodejů akciových titulů. Cílem tohoto serveru však není podpora obchodníků, ale investorů, kteří chtějí zhodnotit svůj majetek prostřednictvím kapitálových trhů a dalších bankovně-pojistných produktů v delším časovém období.