reklama

Tři tipy na dlouhodobě kvalitní akcie

redakce dne 19. 08. 2011 - 00:00

Přinášíme tři tipy na akcie amerických firem, které mají dobrý potenciál udržet si svou hodnotu a štědrou dividendovou politiku i přes přibývající těžkosti globální ekonomiky.

Aktuální situace na trzích nevěstí nic dobrého. Pomalu se do povědomí investorů začíná dostávat poučka, že v době recese je nejlepší doba pro nakupování akcií. Patříte-li mezi konzervativní investory, budete i k nákupům cenných papírů přistupovat stejně obezřetně. Rozhodně nelze přistupovat k nákupům tak, že bezmyšlenkovitě koupíte velké množství akciových titulů, jejichž cena na burze je za pakatel. Pokud takto přistupuje k investování a není vám líto peněz, můžete si na tuzemském trhu koupit třeba akcie společnosti Vet Assets (dříve Jihočeské Papírny, a. s. Větřní) po sedmi korunách za kus. Z dlouhodobého hlediska začíná příznivá doba k výhodným nákupům, kdy ceny jsou stlačené zejména díky napětí investorů, jenž na kapitálových trzích převládá. Čtěte více: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Kdo je konzervativní investor

Pod pojmem konzervativní investor se skrývá takový člověk, který nakupuje jen cenné papíry akciových společností, které jsou na trhu dlouhodobě a jejichž byznysu věří. Namísto nákupu akcie neznámé technologické společnosti z Křemíkového údolí raději nakoupí cenné papíry firmy sídlící v americkém Redmondu, která je vyprofilovaná a i přes klesající tržby se jí daří zvyšovat zisk. Pokud váháte nad nákupem akcií Microsoftu a nějaké malé neznámé společnosti, vsaďte na první možnost.

Vybrat si vhodný akciový titul by neměl být až tak velký problém, pokud nakoupíte cenné papíry známých společností, které navíc působí po celém světě. Přinášíme tři tipy na akcie společností, o kterých se dá předpokládat, že nově se rýsující nepříznivou hospodářskou situací dobře proplují. Čtěte více: Při nákupu akcií se zajímejte o odvětví, ve kterém firma působí

The Coca-Cola Company

Coca-Cola je tradiční hnědá limonáda, která se ve Spojených státech prodává již od roku 1886. Od té doby se z tohoto nápoje stal celosvětový hit. Největší propagační kampaň, kterou kdy firma realizovala, byly dodávky plechovek tohoto nápoje americkým vojákům v době druhé světové války. Tím „Coke“, jak se firmě zkráceně říká, vešla v celosvětovou známost.

V době psaní tohoto článku nebyly ještě známy čtvrteční výsledky hospodaření, ale akcie Coca-Coly se oproti uzavíracímu kurzu ze 17. srpna z 69,28 dolarů za kus propadly v polovině obchodního dne o 1,86 dolaru. To by ještě nebyla tak ohromující novina jako to, že za poslední měsíc se jedna akcie obchodovala i za necelých 64 dolarů. Pokud přemýšlíte, že byste si akcie Cola-Coly pořídili, je vhodné o nákupu začít uvažovat. Za zmínku ještě stojí, že akcie se v posledních letech daly pořídit i za cenu přesahující lehce 40 dolarů. V posledních 52 týdnech bylo cenově rozpětí jedné akcie společnosti Coca-Cola od 54,92 do 69,82 dolarů.

Aktuální roční dividendový výnos činil 2,79 dolarů a ukazatel P/E pak 12,5. Čtěte více: Nakupujte akcie podle ukazatele P/E

Microsoft Corporation

Třetí společností, která přináší stabilní výnosy i v dobách těžkých je softwearová skorojednička Microsoft. Firmu založil v polovině sedmdesátých let minulého století mladíček jménem Bill Gates, který v posledních dvou dekádách dominuje na čelních místech žebříčku Forbes nejbohatších lidí světa. Společnost si udělala jméno a vydělala miliardy dolarů na operačním systému Windows a kancelářském programovém balíku Office. I když v poslední dekádě začíná ztrácet tempo s jinými technologickými firmami – zejména pak se společnostmi Google a Apple – daří se jí i přes klesající obraty vykazovat rostoucí zisky. Čtěte více: Tři rizika při investování do akcií

Aktuální cena k polovině obchodního dne 18. srpna 2011 činila na americké burze Nasdaq 24 dolarů, přičemž poměr budoucích výnosů k hodnotě akcie činil 9,19. Akcionáři si v posledním roce přišli na souhrnnou roční dividendu 2,58 dolaru.

Wal-Mart Stores

Maloobchodním obrem ve Spojených státech, který začíná pomalu expandovat do světa, je síť super a hypermarketů Wal-Mart. Aktuálně obchodovaná cena za akcii je 50 dolarů, přičemž poslední roční dividenda činila 2,86 dolaru a poměr P/E činil 11,54. Čtěte více: Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?

I když je v maloobchodě tvrdá konkurence, aktuální tržní kapitalizace Wal-Martu dosahuje 450 miliard amerických dolarů. Firma navíc koupila za deset miliard brazilskou síť prodejen Carrefour.