reklama

Úskalí rentiérského života

redakce dne 27. 02. 2014 - 00:00

Být rentiérem má i své stinné stránky. Největším úskalím je výše renty, která vám plyne z vašeho majetku nebo peněz.
 

Pomyslná Achillova pata každého rentiéra je stanovení výše renty, kterou získává ze svých aktiv. Někdy je její výše nízká, někdy naopak zbytečně vysoká a příliš vyčerpává jistinu, ze které renta plyne. Zdroje renty se mohou rozdělit do několika kategorií. Primárně jde o finanční majetek, ale také movitý a nemovitý majetek určený pro pronájem anebo získávání užitku a peněz z firmy, ve které se rentiér již aktivně neangažuje. Čtěte také: Jak velký balík peněz by vás zajistil do konce života?

Příjemný život nemusí zaručit tučné bankovní konto. Pocit štěstí je spíše závislý na spokojenosti. Spokojenost se pak odvíjí od toho, jak kvalitní život rentiér žije a netouží-li po lepším.

Z čeho plyne renta

Renta může plynout z různých aktiv. Většinová představa veřejnosti je, že rentiér nemusí nic dělat a je zajištěn až do konce života. Pravda je většinou opačná. I když má rentiér dostatek zdrojů, jak vést spokojený životní styl, často se věnuje celé řadě aktiv, které jsou finančně náročné. Jedno jestli jde o cestování po světě anebo dobročinnou činnost, kde je rentiér finančně zaangažován.

Nejčastěji plynou peníze, které jsou předmětem výplaty renty, z dříve nabytého majetku. Hojně jde o bývalé podnikatele, kteří prodali firmu a ze získaných peněz si zpříjemňují zbytek života. To samozřejmě za předpokladu, že jde o osoby, které jsou v seniorním věku. Mladší mohou začít podnikat v jiném oboru anebo investovat finanční prostředky do nadějně vypadajících projektů. Rozhodně by si měl bývalý podnikatel nechal dostatečně velkou finanční rezervu, jenž mu zajistí poklidný zbytek života. Čtěte také: Čerpání renty

Má-li dostatečný příjem i z dalšího majetku, než jen z prodané firmy, může se vrhnout směle do dalších aktivit, které nemusí být ihned od začátku ziskové.

Kolik peněz čerpat?

Nastavení výše sumy, kterou můžete čerpat coby rentu, je individuální záležitost. Jedinou podmínkou je, abyste si nevyčerpali podkladové aktivum. Máte-li například finanční majetek, měli byste čerpat výnosy než jistinu. V případě příjmů plynoucí z firmy nebo dalšího majetku, který pronajímáte, pak můžete rentu zvyšovat úměrně tomu, jak velký příjem vám plyne z aktiv. Čtěte také: Těžký život začínajícího rentiéra: Výpočty, propočty a ještě jednou počty

Stejné je to i s vnímáním hodnoty peněz. Jinak ji vnímají ekonomicky aktivní lidé a jinak třeba penzisté, kteří jsou odkázani na jeden či dva zdroje peněz a nemohou je z různých důvodů příliš zvyšovat. Do podobné situace se může dostat i rentiér. Ten může časem zjistit, že mu finance budou někdy v budoucnu chybět. Proto je vhodné nečerpat jistinu, nýbrž pouze výnosy. Z věci tak vyplývá, že získat zajímavé a přitom i relativně bezpečné a stabilní výnosy je vhodné z vyšších sum, které přesahují osmimístnou hranici začínající na jedničku.