reklama

Kontokorenty

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:49

Kontokorentní úvěr neboli povolené přečerpání běžného účtu může získat v podstatě každý, kdo má u banky účet. Výše kontokorentu závisí na příjmech dotyčného.

Kontokorentní úvěr zřizuje banka buďto automaticky při sjednání běžného účtu, anebo nabídne jeho sjednání majiteli účtu později. Kontokorent je záporný zůstatek, který může majitel účtu čerpat. Běžný účet, který nemá kontokorent, končí na nule, zatímco účet s kontokorentem má svou „nulu“ posunutou o něco níže. V bankovní hantýrce se lze občas setkat s označením účtu s kontokorentem, jako s účtem, který má měkkou nulu.

Úrokové sazby kontokorentů

Úrokové sazby účtů s kontokorentem jsou například oproti spotřebitelským úvěrům vyšší. Často jde o úroky v rozmezí od 6 do 15 procent. Oproti spotřebitelským úvěrům nemusí klient využívající kontokorent příliš sledovat RPSN, neboť řada bank nabízí sjednání a vedení kontokorentu v rámci balíčku účtu anebo ho k účtu nabízí zdarma.

Proč mít kontokorent

Kontokorent by měl sloužit pro krátkodobý nedostatek peněz na účtu. Neměl by však nahrazovat finanční rezervu. Standardní situaci, kdy lze využít kontokorent je situace, ve které se zaměstnavatel zpozdí s převodem výplaty a řada lidí potřebuje zaplatit nutné výdaje (nájem, televizní poplatky, zálohy na daně, energie, faktury za telekomunikační a datové služby apod.).