reklama

Váhající investoři a přespoření spořivci

redakce dne 12. 11. 2013 - 00:00

Máte k dispozici určitou sumu peněz a nevíte, jak s ní naložit? Váháte mezi spořením a investováním?
 

Prakticky patříte do jedné ze dvou tradičních velkých skupin začínajících investorů a spořivců. Jedni chtějí pouze spořit a druzí naopak vydělávat na kapitálových trzích a dosahovat vysokých výnosů. Pokud možno s co nejnižším rizikem. Nemějte strach, jde o běžnou situaci.

Stejně jako u výuky jazyků, tak i u investování a spoření se dají spořílci a investoři rozdělit do několika skupin. Představíme vám dvě základní rozdělení, které na trhu úspor existují. Možná, že do některé z níže uvedených skupin patříte. Poznáte-li se, nevěšte hlavu. Nic netrvá věčně. Během chvíle se můžete stát houževnatými investory, kteří své peníze rozmnožují s grácií a elegancí.

Předmětem tohoto příspěvku je stručné rozebrání dvou charakteristických skupin. Do první patří začínající investoři, kteří si o investicích a investování zjistí nějaké základní informace a poté své prostředky svěří některé z investiční společnosti. Do druhé skupiny spadají váhající spořivci. Ti již mají něco málo ušetřeno, avšak z různých důvodů se váhají posunout o úroveň výše a část peněz investovat.

Začínající investoři

Začínající investor je taková osoba, která o investování slyšela, má nějaké známé, kteří investují a zároveň se rozhodla rovněž investovat a jít do toho. Slabinou laických investorů je především jejich odpor k riziku. I když mají zainvestováno jen symbolické množství peněz, vzhledem k jejich příjmům či majetku, nesou nelibě, jestliže během krátké doby ztratí pět či deset procent původní hodnoty investice. Z poklesů jsou vystresovaní. Zkrátka jim nedělají dobře. Jakmile se na kapitálových trzích zadaří, jsou schopni zainvestovat i železnou rezervu. Což je opět extrém, neboť finanční rezervu je dobré mít raději na spořicím účtu než v nepředvídatelných aktivech.

Váhající spořivci

Druhou skupinou jsou ti, kteří raději spoří a rádi sledují, jak jim pravidelně roste vklad o připisované úroky. Oproti začínajícím investorům váhající spořivci z dlouhodobého hlediska realizují ztrátu. Ta pramení z rozdílu nízkých úroků a inflace. Jsou odolní i vůči snahám okolí, které je pozitivně motivují k investování. Jsou rezistentní i vůči radám finančních žraloků, kteří jim doporučují, aby veškeré dosavadní úspory vložili do akcií konkrétní akciové společnosti nebo do předem vytipovaných podílových fondů.

Obě skupiny mají své charakteristické výhody a nevýhody. Kromě zkušeností se správou peněz je důležité také vlastnost, aby neustále nepřepočítávali případné ztráty na své příjmy. Ztratit z jednoho milionu vlivem výkyvu hodnotu akcií několik desítek tisíc korun není nic neobvyklého. Avšak ztratíte-li několik desítek tisíc například z nejnižší možné šestimístné částky, jde už do určité míry průšvih.

Kam patříte vy? Mezi váhající spořivce anebo do skupiny začínajících investorů? Záleží na každém, jestli se chce posunout dál.