reklama

Vánoce, dluhy a nereálná předsevzetí

redakce dne 29. 12. 2017 - 00:00

Konec roku po Vánocích je častým místem pro ukládání si nereálných předsevzetí. Místo radikálních změn od prvního se měňte průběžně.

 

Vánoční dárky udělaly v nejedné peněžence pořádný průvan. Pakliže jste sedli na lep prodejcům úvěrů, čeká vás přinejmenším rok splácení, případně i déle. Po bitvě – Vánocích – je každý generál, potažmo těžko bycha honiti.

Čtěte také:

Případně nyní kujete pikle, kterak začnete od začátku nového roku spořit a šetřit na penzi. Dokonce si sjednáte důchodový produkt ve třetím pilíři. A možná do něho první dva tři měsíce pošlete pár peněz. Pak vás to přejde. Z předsevzetí sejde, lenost zůstane.

Přinášíme dva scénáře, kterak se úspěšně popasovat s nastalou nepříjemnou přítomností a jak za rok před Vánoci opět nezabřednout do úvěrů na vánoční dárky.

Splácím úvěr za vánoční dárky

Splácíte-li úvěr za vánoční dárky, nezbyde vám nic jiného, než ho umořit. Mezitím se nezadlužujte. Odolejte svodům na pořízení dražších věcí. Počkejte s obnovou starých věcí za nové. Třeba rok, klidně dva. Zaměřte se na splácení úvěru. Pročtěte si ještě jednou smlouvu k úvěru a hledejte možnosti, jak si zkrátit čas splácení. Zaobírejte se myšlenkou refinancování nebo konsolidace. Třeba vás to vyjde nakonec levněji. Konkrétní situaci znáte pouze vy. Nechte si poradit od odborníka.

Čtěte také: Nejčastější finanční chyby

Až se bude v příštím roce lámat chleba a vás svědět ruka na půjčku před Vánoci, odolejte. Vzpomeňte si na rok plný splátek namísto opačného stavu a to spoření. Máte-li na splátky peníze, znamená to, že byste za běžných okolností vykazovali přebytky.

Každým rokem, který promrháte splácením nějaké půjčky, se zbytečně okrádáte o poklidnou budoucnost.

Spořte a budujte rezervu současně

Pakliže žádný úvěr nyní nemáte, jste o dost v lepší situaci, než v předchozím případě. Vychází-li vám pravidelně každý měsíc kladné číslo, můžete začít se spořením a zároveň s budováním finanční rezervy. Pro prvotní úhel pohledu stačí od sebe odečíst příjmy a výdaje.

Čtěte také: Jak na mizející peníze

Odolávejte svodům vzít si půjčku. Stejně tak peníze, které uspoříte, neutrácejte.

Nereálná předsevzetí

Neklaďte si za cíl, že naspoříte tolik a tolik peněz. Snažte se o pravidelnou úložku – nastavte si minimální možnou částku a tu pak na spořák posílejte. Klidně více, vyjdou-li vám peníze. Nezapomínejte, že své návyky nezměníte ze dne na den. Pomalu a jistě – tak zní asi nejdůležitější zásada při budování finanční rezervy a zajištění na stáří.