reklama

Ve druhém pilíři důchodového systému je 22 375 lidí

redakce dne 04. 04. 2013 - 01:00

Tolik očekávaná čtvrtletní statistika ohledně počtu účastníků druhého pilíře důchodového systému je na světě.
 

Do druhého pilíře zatím vstoupilo 22 tisíc lidí. Počet nových účastníků druhého pilíře důchodového systému byl v březnu 8 871, což je o devět lidí méně než v únoru. V lednu vstoupilo do druhého pilíře 4 624 osob. Informace pocházejí z Asociace penzijních fondů ČR.

Pomalý nárůst nebo stagnace?

Z dostupných čísel zatím nelze nic vyvozovat. Druhý pilíř byl spuštěn teprve letos a nelze za uplynulé tři měsíce stanovit žádný trend nebo předpovídat budoucí vývoj. Dřívější prohlášení penzijních společností, že do poloviny roku 2013 vstoupí do druhého pilíře půl milionů lidí, se jeví jako značně optimistické odhady. Alespoň ve stínu dosavadních výsledků.

V tomto ohledu mohou penzijní společnosti ještě překvapit, neboť na druhé čtvrtletí plánují začátek reklamní kampaně, na kterou mohou ze zákona vyčlenit lehce přes 400 milionů korun. Bude otázkou, kolik peněz pustí do marketingu a propagace druhého pilíře. Lze předpokládat, že se dynamika nově příchozích účastníků zvýší.

Důchodové spoření jako doplněk ke stavebnímu spoření

Lidé vnímají důchodové spoření jako vhodný doplněk ke stavebnímu spoření. U obou finančních produktů nabízí stát příspěvek. U stavebního spoření se výše odvozuje podle celkové roční úložky a podpora může být až dva tisíce korun, u důchodového spoření závisí na výši platu každého účastníka. Respektive závisí na tom, kolik peněz se vám v rámci pravidel „odkloní“ na váš účet vedený u penzijní společnosti.

Naopak u doplňkového penzijního spoření (DPS), které je náhradou za penzijní připojištění, můžete získat až 230 korun z úložky ve výši jednoho tisíce korun. Podobně jsou na tom i ti, kteří mají sjednané penzijní připojištění, které se konzervovalo do transformovaných fondů. Pro ně se vztahuje stejná státní podpora jako pro DPS.

Podle Karla Svobody, prezidenta Asociace penzijních fondů ČR a předsedy představenstva ČSOB Penzijní společnosti Stabilita, chtějí lidé vytvořit zejména dostatečně vysokou finanční rezervu, ze které budou v budoucnu financovat své stáří.

Penzijní připojištění si loni sjednalo nejvíce lidí

Do konce listopadu roku 2012 uzavřelo v tuzemsku smlouvu o penzijním připojištění 551 206 osob, což je podle Asociace penzijních fondů ČR o 11,98 procenta více. Největší nárůst byl ve čtvrtém čtvrtletí, které bylo navíc zkrácené o měsíc. Tehdejší penzijní fondy získaly 474 424 nových klientů. V penzijních fondech bylo k 31. prosinci minulého roku 5 150 415 účastníků.

Ke konci loňského roku spravovaly penzijní fondy majetek účastníků ve výši 246,594 miliardy korun. Meziročně se hodnota spravovaného majetku zvýšila o 14,542 miliardy korun.