reklama

Většina chalup je v Česku pojištěných, často však nedostatečně

redakce dne 26. 09. 2011 - 11:57

Téměř tři čtvrtiny chalup či chat jsou v České republice pojištěny. Vyplývá to z průzkumu České pojišťovna, která se prostřednictvím agentury TNS Aisa zeptala 1 412 respondentů, jak jsou oni a jejich majetek pojištěni.

Jak už bylo řečeno výše, 74 procenta majitelů rekreačních objektů má svou víkendovou nemovitost pojištěnou. Podle údajů České pojišťovny však nemusí výše sjednaného pojistného zcela odpovídat hodnotě majetku. Je to dáno jednak tím, že řada majitelů své reality časem opravuje, ale také tím, že pojistka nebyla dlouhá léta nijak upravována. Čtěte také: Co lidé (ne)vědí o svém pojištění?

V případě pojistné události pak výplata pojistného nepokryje ani takové náklady, které jsou zapotřebí, aby byla nemovitost dána zpět do původního stavu. Podle Petra Svobody, vrchního ředitele produktového managementu občanského pojištění České pojištění si lidé pojistí svou chatu třeba proti vykradení, ale pojistku proti vandalismu nikoliv. Škody, které zloději při vniknutí do objektu způsobí, jsou přitom často vyšší než hodnota toho, co ukradnou, popsal Svoboda nejčastější problémy spojené s vloupáním.