reklama

Většina poškozených bankovek se vyměňuje za nové

redakce dne 20. 10. 2011 - 14:20

Většina bankovek, které se poškodí v běžném peněžním oběhu, se podle České národní banky nahrazují podle výše jejich nominální hodnoty. Výměnu poškozených bankovek pak vymění každá bankovní pobočka za novou a to bezplatně.

Určitou překážkou je rozpoznání, zda-li jde o běžně poškozenou anebo nestandardně poškozenou bankovku. Zatímco normálně poškozených bankovek je devět z deseti. Poslední desátá výměna se vztahuje na bankovky, které jsou podle specifikací České národní banky poškozeny nestandardně.

Běžně poškozené bankovky jsou vesměs silně pomačkané nebo zašpiněné, případně jsou jednostranně popsány či jsou roztržené na dvě části, případně natržené. Totéž se vztahuje i na bankovky s utrženým rohem anebo vyprané peníze. Platí, že všechny změny by měly být viditelné běžným lidským okem a měly by být na první pohled pravé.

Nestandardně poškozené bankovky jsou takové, jenž jsou například ohořelé nebo zetlelé, dále jsou přetržené na tři a více kusů, jsou oboustranně pomalované, popsané nebo potištěné.