reklama

Vkladová varianta ke stavebnímu spoření není

redakce dne 21. 08. 2013 - 01:00

Konzervativní vkladová varianta ke stavebnímu spoření u nás neexistuje. Alespoň ne po stránce výnosů a jejich zajištění.
 

Stavební spoření naučilo Čechy spořit a plánovat v delším horizontu, než je do další dovolené. Silnou motivací ke spoření byla především státní podpora a samozřejmě i možnost vzít si úvěr a vyřešit s jeho pomocí bytové záležitosti. I po necelých dvou desítkách let má stavební spoření stále co nabídnout.

Průměrný hrubý výnos před zdaněním může dosáhnout i pěti procent. Toto zhodnocení dostaneme tehdy, když k běžnému, zhruba dvouprocentnímu výnosu, přičteme i efekt státní podpory. Za první rok tak může být stavební spoření zhodnocováno 12 procenty. V čase pak výnosnost klesá.

Staré dobré stavebko

Stavební spoření jako produkt je zaměřen na masy. Nemusíte mít u stavební spořitelny uloženy velké peníze v řádech statisíců až milionů korun. Desetiprocentní výnos není podmíněn vložením žádné předem dané částky.

Ostatně maximální státní podpora, kterou lze v rámci tohoto vkladového produktu získat, jsou dva tisíce korun. V praxi vám pak stačí 20 tisíc korun, abyste vytěžili ze stavebního spoření maximum, což jsou dva tisíce korun státní podpory. Více peněz je už kontraproduktivní. Máte-li každoročně k dispozici něco málo přes jeden průměrný čistý plat, je stavební spoření pro vás ideální.

Spořicí účty: Horko těžko dvě procenta

Nejlépe úročený spořicí účet v současnosti má roční úrokovou sazbu 1,73 procenta. Nabízí ho ruská banka Sberbank CZ. Ta v tuzemsku působí od letošní zimy, kdy koupila východní aktivity rakouské Volksbank, do níž patřila i česká dcera.

Získat dvouprocentní hrubý výnos však v rámci spořicích účtů lze. Musíte splnit několik podmínek. Například mBank, dřívější hvězda na poli nejlépe úročených spořicích kont, podmiňuje dvouprocentní úrok na spořicím účtu alespoň třemi transakcemi platební kartou v nominální výši čtyři tisíce korun.

Termínované vklady pro „horních deset tisíc“

Pro získání dobré úrokové míry na termínovaných vkladech patří vyšší objemy peněz uložených na delší období. V rámci jedné banky či družstevní záložny se mohou úrokové sazby dynamicky měnit.

Třeba ve spořitelním družstvu Artesa můžete získat roční úrokovou sazbu 2,7 procenta na milionový vklad na jeden rok. Jestliže byste však vložili dva miliony na pět let, bude úroková sazba činit čtyři procenta. Čtěte také: Nejlépe úročené termínované vklady pro jeden milion korun

Na tomto jednoduchém příkladu lze dobře ilustrovat pravidlo, že čím více a déle, tím lépe. Potažmo čím větší je výchozí vklad na co nejdelší dobu, tím vyšší získáte výnos.

Až budete chtít někam uložit volné peníze, popřemýšlejte o stavebním spoření. Stále jde o zajímavý finanční produkt, který vám finanční prostředky zhodnotí nad úroveň inflace.