reklama

Vydělejte na snížení objemu úspor

redakce dne 21. 08. 2014 - 00:00

Snížením sumy, kterou máte odloženou v depozitech, můžete získat vyšší výnos. A to všechno v krátkodobém horizontu jednoho roku.
 

Celý proces snižování objemu úspor spočívá v jejich přesunutím do nedepozitních aktiv. V praxi můžete odložit přebytečné peníze ležící na spořících účtech nebo termínovaných vkladech třeba do investičního portfolia. Lze za ně pořídit byt, ve kterém budete bydlet. Finanční prostředky mohou posloužit jako startovací kapitál vašeho podnikání. Ve všech případech získáte relativně rychlý a hlavně hmatatelný užitek. Připravili jsme výčet aktivit, které zvýší přidanou hodnotu vašich současných rezerv. Čtěte také: Proč mít finanční rezervu

I přes utracení určité sumy peněz ztratíte svou dostatečnou likviditu, v mnoha případech převýší klady z dobře zvolené investice nebo nákupu užitek z dosud držených depozit.

Investiční portfolio

Existuje celá řada postupů a doporučení pro sestavení investičního portfolia. Ze začátku je dobré se zaměřit na jednoduchá řešení. Nejjednodušším způsobem je přesunutí části depozit do investičních aktiv jako jsou akcie, dluhopisy, podílové listy nebo investiční certifikáty. Při dobře zvolené investiční strategii benefitujete na tomto kroku již po roce. Výnosy mohou být čistě dividendového rázu anebo zvýšení hodnoty počáteční investice. Čtěte také: Přeměna spořínka na investora

Pořízení nemovitosti

Jinou možností, kterak získat z vašich úspor maximum, je pořízení vlastního bydlení. Nákupem bytu nebo rodinného domu ušetříte nájem, který byste museli platit. Po nákupu nemovitosti určené pro vaše bydlení jsou takto vzniklé úspory velice rychlé. Rozdíl poznáte již po velmi krátké době. Čtěte také: Při koupi bytu nebo domu mějte navrch

Alternativou je pořízení nemovitosti z čistě investičních důvodů. Koupí reality snižujete svou likviditu. Příjmy získané z pronájmu mohou již během několika měsíců překonat výnosy z depozit uložených v bance nebo družstevní záložně. Opět získáváte užitek, o který byste držením peněz přišli.

Podnikání promyslete

Nejnejistějším způsobem, kterak získat přidanou hodnotu z migrace úspor, je jejich vložení do podnikání. Jste-li zkušeným podnikatelem, je napumpování části vašich peněz snadnou cestou, jak získat další kapitál. Neoplýváte-lo zkušenostmi, může být vložení úspor do byznysu příliš riskantním krokem. V tomto případě vše raději důkladně promyslete. Lze uvažovat i o bankovní půjčce. Riziko lze snížit i zvolením franšízy před vlastním samostatným podnikáním. Čtěte také: Franšíza nebo vlastní podnikání?

Výčet aktivit, kam odložit volná depozita je pouze orientační a nebere v potaz další možnosti. Například nákupem vhodného dopravního prostředku můžete ušetřit nemálo času nutného pro přesun. Jiná situace platí i pro investice do vašeho stávajícího bydlení s důrazem na budoucí úspory plynoucí z běžného užívání reality.