reklama

Výnosy jsou mrtvé, spořením (z)chudnete

redakce dne 20. 08. 2021 - 00:00

Spoření přestalo dávat smysl. Ani investice nemusí vést ke kýženému vítězství nad inflací.

Pro přiblížení nevýhodnosti spoření postačí malý příklad. Letos máte v depozitech milion korun. Už za pět let vám z něho inflace ukousne 150 tisíc korun a z milionu se rázem stane 850 tisíc (stále dobrá suma, přesto ztráta 150 tisíc korun zabolí). V roce 2031 vám z dnešního milionu může zbýt třeba 730 tisíc korun. Ovšem za předpokladu, se že inflace bude vyvíjet zhruba stejným tempem jako dosud.

Za rok přijdete o výplatu

Milionovou držbou na spořícím účtu přijdete za rok o 30 tisíc korun (při předpokládané průměrné roční inflaci ve výši tří procent). Což je o trochu víc, než kolik činí v současnosti v čistém vyjádření průměrná česká hrubá mzda.

Kdybyste ponechali onen milion na vkladovém produktu, každoročně přijdete o jednu průměrnou výplatu.

Přesto není moudré převádět vámi naspořený milion korun do investičních aktiv. A to z několika prostých důvodů.

Nákladná finanční rezerva

Mít jistotu v podobě finanční rezervy je často k nezaplacení. Nyní se nebavíme o rezervě v desítkách tisíc korun, nýbrž o statisícových sumách, které slouží jako finanční polštář pro opravdu nečekané a dlouhodobější výpadky vašich příjmů.

Nejde o tolik protežovanou ledničku nebo pračku za deset tisíc. Nýbrž pokročilé řešení, ve kterém předpokládáte výpadek hlavního zdroje příjmů ze zaměstnání nebo z podnikání. Finanční rezervou si kupujete čas, který je potřebný k nalezení nové práce.

Milion do akcií nedávejte

Už vás svrbí prsty nad zadáním pokynu ve vámi oblíbené investiční platformě (nebo na webovkách vámi oblíbeného obchodníka s cennými papíry? Raději si nechte zajít chuť. Nainvestovat najednou milion korun do čehokoliv je rizikové. Lépe uděláte, když si vezmete čas na prostudování všeobecných obchodních podmínek a investičních parametrů. O milion přijdete jen jednou, hořkou pachuť nad jeho ztrátou si poneste dlouhou dobu.

Doba přeje nákupům

I když jsme proti zběsilému utrácení peněz, nastala aktuální doba pro větší útraty. Investice do bydlení (nemyslíme zrovna pořízení investičního bytu), nýbrž třeba vybavení nebo renovaci vámi obývané nemovitosti. Delší dobu odkládaný nákup osobního automobilu anebo pořízení zahradní techniky, máte-li zahradu.

S nákupy to nepřehánějte. Doba spoření nepřeje a ceny zboží, materiálu a služeb jsou vyšší než před rokem.