reklama

Výnosy z milionu: Nájem a dividendy

redakce dne 04. 09. 2012 - 01:00

Milion korun můžete zhodnotit několika způsoby. Kromě depozitního vkladu ho lze proměnit v další majetek. Výnosy se značně liší.
 

Abyste si udělali lepší obrázek o tom, jak zhodnotit částku jeden milion korun, připravili jsme několik možností, kam můžete peníze investovat. Kdybyste celý vklad uložili na spořicí účet s úrokovou sazbou 2,5 procenta, získáte za rok výnos 25 tisíc korun. Po 15procentním zdanění bude čistý výnos činit 21 250 Kč. Při letošní předpokládané roční průměrné inflaci tři procenta, nejsou podobně úročené depozitní produkty žádným ternem.

Pronájem malého bytu

Pro vyšší míru autenticity jsme zapátrali na realitním serveru sreality.cz a zjistili, že za jeden milion můžete pořídit byt 1+1 o velikosti 29 metrů čtverečních. Tento údaj je platný pro Plzeň. Ve stejném městě je podle již uvedeného serveru možné získat studený nájem za výše specifikovaný byt v rozmezí od 4 600 do 6 000 korun. Pro snazší výpočty budeme počítat s částkou pěti tisíc korun.

Pokud si do bytu nastěhujete solventního a zároveň disciplinovaného nájemníka, získáte ročně 60 tisíc korun. Takto získaný nájem je však nutné ještě očistit o případné investice do bytu, což představují dva měsíční nájmy. Výnos z pronájmu činí 50 tisíc korun, což je pět procent. Na získané finance z pronájmu můžete uplatnit 30procentní výdajový paušál. Po zdanění bude čistý výnos činit 44 750 korun, což je 4,4 procenta. Hravě překoná inflaci i spořicí účet.

Nevýhodou je, že když nebudete mít štěstí na nájemníka, ztratíte tím třeba i několik nájmů. Výnosy mohou snížit i investice do reality jako je rekonstrukce bytu, jádra, zateplení nebo výměna oken. Na druhou stranu má modernizace bytu i tu výhodu, že dojde ke zvýšení hodnoty bytu. To můžete odrazit i ve zvýšení nájmu.

Dividendy v české praxi

Pro zjednodušení jsme použili údaje o akciích společností, které působí na tuzemském trhu a vyplácejí dividendy v korunách. Jde tak o subjekty jako jsou společnosti ČEZ, Komerční banka, Philip Morris a Telefónica O2. Výplatou dividend v českých korunách se vyhnete kurzovému riziku. Ostatní akciové společnosti obchodované v rámci Burzy cenných papírů Praha vyplácejí dividendy v eurech.

Kdybyste za milion korun nakoupili akcie tabákového koncernu Philip Morris ČR, získali byste dividendu ve výši 7,9 procenta. Po odečtení 15procentní srážkově daně z příjmu získáte výnos ve výši 67 150 korun. Čistý výnos tak činí 6,7 procenta. Ze všech možností uvedených v tomto příspěvku jde o nejlepší zhodnocení.