reklama

Výplata dividendy 2011: Fortuna, Telefónica O2 a VIG

redakce dne 18. 05. 2011 - 00:00

Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2011 zveřejnily v průběhu letošního května tři společnosti, které jsou obchodovány na tuzemské burze. Každá ze společností působí v jiném oboru, ve kterých dosáhla určitého postavení. I přes zajímavé zhodnocení a výplaty dividend se držba akcií Fortuny, Telefonicy a VIG nehodí pro každého akcionáře.

Začněme od začátku, tudíž od abecedy. Společnost Fortuna není ve svém oboru žádným nováčkem, přesto první emise akcií byla na pražskou burzu emitovaná teprve letos. Fortuna se zabývá přijímáním sázek na nejrůznější události, zejména pak sportovní zápasy. Rovněž vyplácí úspěšným sázkařům výhry. Firma je ve vlastnictví česko-slovenské finanční skupiny Penta, která Fortunu odkoupila před lety od několika českých majitelů, mezi které patřil i textař Petr Horáček.

Fortuna jako divoká karta

Fortuna je pro investory divokou kartou. Nákup akcií by si měl rozmyslet každý, kdo hledá ve firmě zejména hodnotu a dlouhodobou výplatu dividend. To Fortuna zatím moc nenabízí. Jen účetní položka goodwill, kterou se oceňují nehmotné položky jakými jsou třeba dobrá pověst podniku, kvalita personálu, úroveň firmy nebo know-how, je stanoven na 40 procent účetní hodnoty celé společnosti. Problém je, že takovouto hodnotu goodwillu nemají ani stabilnější a zaběhnutější společnosti typu Microsoft nebo McDonalds. Pro investora jde o signál, že firmě chybí necelá polovina majetku, ať už vyjádřená v penězích nebo třeba v nemovitostech nebo ve vybavení. V případě ekonomických potíží je možné, že se hodnota firmy a tím i cena akcií propadne až o polovinu. Tolik nelichotivých zpráv pro akcionáře.

Dividenda společnosti Fortuna dosáhla za letošní první čtvrtletí částky 30 eurocentů, což je zhruba 6,20 koruny. Rozhodný den, který je důležitý pro výplatu dividend, nebyl ještě stanoven, ale valná hromada o něm jistě rozhodne co nejdříve.

Na dobrých výsledcích se projevuje synergický efekt zavedení on-line sázení ve spolupráci s kamennými pobočkami. Fortuna tak těží ze svého dobrého jména a postavení na trhu, řekl Peter Bayer, analytik společnosti Next Finance.

Telefónica O2: Výsledky podle očekávání trhu

Telekomunikační společnost Telefónica O2 zveřejnila své hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí letošního roku, aniž by trh jakkoliv překvapila. Telekomunikační gigant nemá ve zvyku překvapovat, neboť své tržby již několik let drží na zhruba stejných čísel.

Za loňské první čtvrtletí Telefónica vygenerovala tržby ve výši 13,8 miliardy korun, zatímco za stejné období letošního roku o necelou miliardu méně a to 12,89 miliardy korun. Důvodem snížení tržeb je konkurenční prostředí na tuzemském telekomunikačním trhu, který je již nasycený a realizovat nové tržby a zisky již není tak jednoduché jako před několika lety. Stejně jako obrat, poklesl i provozní, potažmo čistý zisk.

Telefónica je jeden z nejdefenzivnějších titulů na pražské burze. Je tedy vhodná i pro nejkonzervativnější investory, kteří jsou zaměřeni na pasivní příjem, sdělil Bayer. Podle něj byla dividendová politika Telefonicy v minulých letech hodně „přehřátá“. Firma totiž vyplácela dividendu mnohem vyšší, než odpovídala vytvořenému zisku.

V minulém roce vytvořila společnost zisk ve výši 38 korun na akcii, ale výplata dividendy byla o dvě koruny vyšší. Z účetní kapitoly „nerozdělený zisk“ dochází peníze. Dá se tak očekávat, že dividenda za letošní rok bude odpovídat hospodářským výsledkům více, než v minulých letech. Podle analytika Petera Bayera ze společnosti Next Finance může dividenda poklesnout i na 34 korun. Tento dividendový výnos, očištěný od daně, by při dnešní ceně 415 korun činil téměř sedm procent ročně, což je stále velmi slušný výnos ve srovnání s dalšími akciemi anebo s jinými investičními produkty, dodal.

VIG: Stabilní výnos a konzervativní výhled do budoucna

VIG čili Vienna Insurance Group je rakouskou společností, která se zaměřuje na pojišťovnictví a penzijní fondy. V České republiky do této finanční skupiny patří například Kooperativa pojišťovna nebo Česká podnikatelská pojišťovna. Jde tak o největší pojišťovací skupinu, která působí na tuzemském trhu.

Hospodaření skupiny VIG působí staromilsky. Zatímco jiné společnosti hledají zejména příležitosti pro růst, vedení VIGu hledá naopak úspory. Ty se mohou do hospodaření společnosti promítnou více, než kdyby firma oznamovala neustále rostoucí výnosy. Základní ukazatel tržeb – hrubé předepsané pojistné – vzrostla meziročně v prvním čtvrtletí letošního roku o 2,8 procenta na 2,0472 miliardy eur (zhruba 50,07 miliardy korun). Čistý zisk společnost vygenerovala ve výši 101,2 milionu eur (zhruba 2,475 miliardy korun). Stojí za povšimnutí, že společnost VIG zaznamenala nárůst předepsaného pojistného ve všech segmentech, na které se zaměřuje. Tedy na životní, neživotní a zdravotní pojištění.

Management společnosti potvrdil celoroční výhled, a to nárůst zisků zhruba o deset procent při nízkém růstu předepsaných prémií. Z toho vyplývá, že společnost se bude zaměřovat na snižování nákladů a hledání úspor. VIG tak potvrzuje svoji konzervativnost. V době nejistot se raději zaměří na náklady než na expanzi, sdělil Bayer.

Zatímco v Rakousku se pojistný trh začal zpomalovat a zřejmě nemá kam růst, pojišťovací skupina vkládá naději na trhy ve střední a východní Evropě. Zatím největší starosti dělá společnosti Rumunsku, kde se zisk propadl do ztráty. Podobné naděje vkládá management společnosti VIG i na trhy v podobě Turecka, Litvy, Lotyšska a Ukrajiny.

Poznámka: Článek byl vytvořen z investičních analýz a podkladů společnosti Next Finance.