reklama

Vyplatí se penzijní připojištění?

redakce dne 15. 03. 2012 - 00:00

Penzijní připojištění čekají změny. Co se změní jeho přejmenováním? Vyplatí se budoucí doplňkové penzijní spoření?
 

Finanční produkt penzijní připojištění se chýlí ke svému konci, potažmo k přejmenování. Vyplatí se ještě sjednání tohoto produktu?

Důchodová reforma je v letošním roce žhavým tématem v osobních financích číslo jedna. Od příštího roku začne platit tzv. „velká důchodová reforma“, která odstaví dobrovolné spoření v podobě dnes známého penzijního připojištění na pomyslnou druhou kolej.

Rovněž dojde k jeho přejmenování na doplňkové penzijní spoření a změní se podmínky pro získání státní podpory. Máte-li rádi přesnost, bude doplňkové penzijní spoření ve třetím pilíři. V prvním pilíři bude průběžný důchodový systém tak jak ho známe dnes, ve druhém penzijním pilíři pak systém vyvádějící z prvního pilíře část finančních prostředků.

Nastává palčivá otázka, jestli se ještě někomu vyplatí sjednat si doplňkové penzijní spoření, potažmo penzijní připojištění? My jsme přesvědčeni že ano.

Penzijní připojištění dnes

Penzijní připojištění tak jak ho známe nyní je produkt, na kterém můžete při splnění podmínek získat od státu podporu a současně i daňovou slevu. Státní podporu můžete získat pro částky od jedné stokoruny až do pětiset korun. Tyto sumy musíte uhradit každý měsíc. Státní podpora tak může činit až 150 Kč. Jestliže na váš účet penzijního připojištění vložíte ročně dalších 12 tisíc korun, můžete na daních ročně ušetřit až 1800 korun. Čtěte také: Daňové úspory z finančních produktů

Doplňkové penzijní spoření zítra

Od Nového roku 2013 (tj. od 1. ledna 2013) se penzijní připojištění mění na doplňkové penzijní spoření. Spolu s ním se zvyšuje i nejnižší nutná úložka pro získání státní podpory. Ta bude činit 300 korun a získáte z ní 90 korun. Maximální možná měsíční úložka, ze které budete moci získat státní podporu 230 Kč, bude činit jednu tisícikorunu.

Nyní nastává okamžik pravdy. Ten spočívá ve výpočtu, pro koho se vyplatí uzavřít penzijní připojištění, potažmo doplňkové penzijní spoření. Pro přehlednost se budeme nadále bavit jen o doplňkovém penzijním spoření, které světlo světa spatří od začátku příštího roku.

Komu se vyplatí doplňkově spořit?

Odkládat si peníze na důchod v rámci doplňkového penzijního spoření se vyplatí lidem, kteří si toto spoření založí pět let před dosažením 60 let. Čtěte také: Pro koho je vhodné penzijní připojištění?

I nadále budou platit podmínky, které platí pro penzijní připojištění. Minimální věk, při kterém budete mít nárok bez sankcí získat peníze z doplňkového penzijního spoření bude 60 let při alespoň 60 měsíčních vkladech.

Abyste své peníze mohli čerpat při dosažení šedesátky, budete si muset sjednat spoření nejpozději ve svých 55 letech. Samozřejmě můžete i později (či dříve), ale je zde nutnost právě dosažení onoho věku a 60 měsíců spoření.

Pět procent za rok

Jestliže budete po dobu pěti let odkládat jednu tisícikorunu měsíčně, stát vás odmění dalšími 230 korunami. V pětiletém horizontu tak máte možnost získat sumu 73 800 Kč bez započtení úroků a inflace. Čtěte také: Případová studie: Penzijní připojištění nebo akcie?

Na částku 60 tisíc, které na svůj účet doplňkového penzijního spoření vedeného u penzijní společnosti v průběhu pěti let pošlete, získáte od státu 13 800 Kč na státních příspěvcích. Za první rok se tak stát postará o výnos ve výši 23 procent. Ve druhém roce a dalších letech bude tento výnos klesat, neboť jistina se bude zvyšovat, avšak podpory se budou odvíjet jen od příspěvků, které jste zaslali na účet doplňkového penzijního spoření během daného roku.

Ve druhém roce spoření z vložených 12 tisíc získáte výnos 23 procent, ve skutečnosti budete mít na účtu za první rok spoření sumu 14 760 Kč plus stejnou částku za druhý rok. Spočítáme-li tak státní podporu došlou během druhého roku na první rok a druhý rok, získáme zhodnocení 10,3 procenta. Každým dalším rokem bude tento výnos klesat.

Zhruba prvních pět let budou výnosy dosahovat zajímavého zhodnocení. Poté budou klesat. Sjednáte-li si doplňkové penzijní spoření na delší dobu než je oněch pět let, budete stejně jako je tomu nyní u penzijního připojištění tratit. Avšak nezoufejte. Jak penzijní připojištění, tak i jistě budoucí doplňkové penzijní spoření bude jistě produktem, který překonává inflaci, takže udržuje reálnou hodnotu peněz. Čtěte také: Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách