reklama

Výpočet čisté mzdy 2016

redakce dne 11. 09. 2014 - 00:00

Spočítejte si čistou mzdu na mzdové kalkulačce podle aktuální platové metodiky pro roky 2016. Výsledky výpočtu jsou online.
 

Zjistěte, jak vysoký pobíráte čistý plat. Případně jak vysoký příjem budete mít po odměnách a bonusech, nebo po zvýšení mzdy u vašeho zaměstnavatele.

Složení mzdy

Mzda se skládá ze tří částí – čisté, hrubé a superhrubé mzdy. Superhrubá mzda je celkový náklad za vaši práci, kterou za vás zaplatí váš zaměstnavatel. Superhrubá mzda představuje sociální a zdravotní pojištění, který hradí zaměstnavatel. Hrubá mzda je pak taková, kterou vidí zaměstnanec na své výplatní pásce, avšak z ní je nutné odvést rovněž pojištění a daň z příjmu. Čistou mzdu pak dostane na svůj účet. Konečný příjem lze ještě zvýšit pomocí daňových bonusů jako jsou ty na děti, manželku, ZTP/P, studium.

Kalkulačka čisté mzdy pro roky 2016

Jste se svou čistou mzdou spokojeni? Pokud ano, je vše v naprostém pořádku. Pakliže nikoliv, můžete se pokusit zvýšit si váš plat. Možností je hned několik.

Příjmy je možné zvýšit i prostřednictvím spoření na penzi, životního pojištění nebo třeba darováním krve. Jde však o fakticky omezené možnosti. Hlavní devizou by měla být vaše práce nebo podnikatelská činnost.

Jak na vyšší plat?

Jste nespokojeni s vaším aktuálním příjmem? Pakliže ano, řekněte si u svého zaměstnavatele o vyšší mzdu. Přečtěte si jak na to v příspěvku Jak dostat v práci přidáno.

Druhou možností je změna zaměstnání anebo vyzkoušet podnikat. Nemusíte se však vydávat do nejistých vod. Pro začátek stačí vyzkoušet podnikání při zaměstnání. Případně si najděte brigádu nebo jiný způsob přivýdělku. Čtěte také: Jak začít podnikat v pěti snadných krocích

Domácí rozpočet, příjmy a výdaje

Lidé často zapomínají na jinou věc, kterou mohou velice rychle a efektivně řídit své finance. Jde o důsledné dodržování finanční disciplíny prostřednictvím domácího rozpočtu. S tím se pojí dobré plánování příjmů a především výdajů. Čtěte také: Inventura v osobních a rodinných financích

Výpočet čisté mzdy v roce 2012, 2013 a 2014

Spočítejte si, jakou čistou mzdu byste měli v roce 2012 a 2013. Rozdíly nejsou v tomto případě prakticky žádné. V posledních letech nedošlo k výraznějším změnám ve výpočtu.
Kalkulačka čisté mzdy 2014
Kalkulačka čisté mzdy 2013
Kalkulačka čisté mzdy 2012