reklama

Výsledky ankety: Jaký používáte spořicí účet?

redakce dne 22. 04. 2011 - 00:00

Čtenáři finančního serveru investia.cz nejvíce používají Fio konto, těsně v závěsu pak ING Konto. Alespoň to vyplývá z ankety, které se během několika dní zúčastnilo necelých osm set čtenářů.

Minulý týden ve čtvrtek jsme vyvěsili anketu, ve kterých jsme se zeptali vás, našich čtenářů, jaký používáte spořicí účet. Překvapivě vyhrálo Fio konto. Na druhém místě, který redakce preferovala jako možného vítěze, se umístilo ING Konto. Celkem v anketě hlasovalo během šesti dnů 793 čtenářů.

„Výsledky ankety potvrdily naše domněnky, že naši čtenáři budou nejvíce hlasovat pro spořicí účty, které nabízejí zajímavou úrokovou sazbu a nejsou pásmově úročeny, případně nemají jiné podmínky, které by ztěžovaly zhodnocování peněz,“ řekl Josef Janda, šéfredaktor finančního serveru investia.cz.

Výsledky ankety Jaký používáte spořicí účet?

Spořicí účet (banka) Počet hlasů
v procentech absolutně
Běžný spořicí účet (Volksbank) 4% 33
Červené konto (Poštovní spořitelna) 12% 92
eMax Plus 17% 133
Fio konto (Fio banka) 23% 184
ING Konto (ING Bank) 22% 177
Spořicí konto Bonus (Komerční banka) 5% 36
Spořicí účet (AXA Bank) 4% 29
Spořicí účet Genius (GE Money Bank) 3% 23
Šikovné spoření (Česká spořitelna) 3% 24
Účet u jiné banky/družstevní záložny 8% 62

Zdroj: Anketa investia.cz

„I když úrokové sazby prvních dvou účtů nepatří v České republice mezi nejvyšší, jde o účty, které lze považovat mezi stálice. Zejména pak z hlediska neměnnosti obchodních podmínek,“ sdělil Janda a dodal: „ING Konto vděčí tak dobrému umístění podle mého názoru hlavně dobré propagaci a distribuční síti. Finanční poradci pracující pro skupinu ING, tento účet doporučují svým klientům.“

Naopak Fio Konto, které nabízí Fio banka, potažmo její předchůdce v podobě Fio, družstevní záložny, patřilo dlouho mezi „bankovní underground“, který si dokázal najít kvalitní produkt v záplavě dalších spořicích účtů.

„Ostatní banky mají drobnou nevýhodu a to, že nabízejí příliš mnoho finančních produktů. Bankovní poradce se pak nemůže zaměřit na několik produktů. Malé banky naopak těží ze své omezené bankovní nabídky. Spořicí účet si tak v menší bance sjedná procentuálně více klientů, než ve větší bance,“ dodal Josef Janda, šéfredaktor investia.cz.

Třeba spořicí účty jako jsou ING Konto, Fio konto, Běžný spořicí účet Volksbank nebo Spořicí účet Genius od GE Money Bank nabízí jednu úrokovou sazbu pro jakoukoliv výši vkladu. Jiné banky nabízí úrokovou sazbu podle výše vkladu anebo délky jeho trvání. Pásmové úročení má výhodu zejména pro ty, kteří disponují více penězi a snáze dosáhnou na lepší úrok, který výše uvedené banky nenabízejí. Například Era červené konto od Poštovní spořitelny nabízí úrokovou sazbu 1,70 procenta při vkladu nejméně 50 tisíc korun. Nižší částka je však úročena 0,10 procenta.

Spořicí účty patří mezi dobré možnosti uložení volných peněz na krátkou dobu. Neměly by sloužit pro uchovávání celoživotních úspor. Úrokové sazby, kterými jsou spořicí účty úročeny, se v průběhu času mění. Proto je dobré mít na spořicím kontu finanční rezervu zhruba trojnásobku až šestinásobku průměrných příjmů. Zbylé peníze patří na termínované vklady, stavební spoření nebo mohou být investovány.