reklama

Vysoké zhodnocení a následné pády

redakce dne 11. 06. 2012 - 01:00

Chcete co nejvyšší výnos? Pokud ano, čeká na vás i možnost ztráty výnosu. Na co si dát při investování pozor?
 

Snem každého investora je získat nejvyšší možný výnos. Jedno z jak velké investované sumy. Jenže vydělat hodně peněz nepatří mezi snadné úkony. Ve světě podnikání platí, že kromě dobrého nápadu je zapotřebí budoucí výnosy odpracovat.

Podobně je tomu i při investování. Chcete-li vyšší výnos, než je na trhu obvyklé, musíte mít buďto dobrou informaci, anebo si všimnout příležitosti. U investic vesměs pracovat nemusíte, zato musíte počkat až se peníze sami zhodnotí. Ne vždy se to může povést a ne každý je ochoten podstoupit riziko ztráty části investované sumy.

S výnosy roste chuť…

Jistě to znáte i ze svého života. Daří-li se vám v nějaké činnosti, chcete ji co nejvíce a nejčastěji dělat. Výhodou je, že se stálým opakováním zlepšujete. Tím se zvyšuje vaše tvořivost a vy se tak pomalu stáváte odborníkem na danou oblast. Zároveň víte, že zvládnete více a více.

S investováním je to podobné. Jakmile zjistíte, že vám investované peníze přinášejí vysoký výnos, máte chuť na další zhodnocování. Jestliže se do této situace dostanete, měli byste si být vědomi toho, že se vám snižuje ostražitost.

…a klesá ostražitost

Vzpomeňte si, jak jste byli před první investicí ostražití a jak jste na tom s touto vlastností dnes? Jestliže se vám daří v investování, můžete se přistihnout, že podceňujete anebo zcela ignorujete některé faktory, se kterými byste měli raději počítat.

V investování platí, že nic netrvá věčně. I slibně rozjetá investice je závislá na hospodářském cyklu. Pokud jste zažili jen to dobré, je velice pravděpodobné, že jste zachytili počátek nového trendu, který vás vyvezl až na vrchol. Otázkou do diskuse je, jak dlouho na vrcholu budete. Jestliže je onen vrchol plochý, můžete si vaše výnosy ještě nějakou dobu užívat. A i když vás potká pokles, nemusí to být kolmý pád, ale třeba déletrvající pozvolný sestup.

Potká-li vás při investování rychlý nárůst hodnoty investice, zajímavé výnosy a pomalý sestup, byl váš úsudek na samém počátku dobrý.