reklama

Vytvářejte finanční rezervu právě teď

redakce dne 12. 03. 2021 - 00:00

Pracujete, a přesto nemáte valné úspory? Využijte krizi ke zvýšení hladiny vaší finanční rezervy.

Právě teď je nejvyšší čas na tvorbu úspor. Ač to tak nevypadá, na budování finanční rezervy přišel nejlepší čas. Máte-li pocit, že vás nemůže nic ohrozit i přes probíhající epidemii a s ní spojené negativní vlivy, nastala pro vás ta nejpříhodnější doba.

Přijít o zaměstnání a z něho plynoucí příjem lze snadno. Kdo by si před rokem pomyslel, že se pětina zaměstnanců dostane do stavu mezi nezaměstnaností a nižšími příjmy? Řeč je o kurzarbeitu, který přes 950 tisíc zaměstnanců snížil příjmy až o 40 procent. Pětině zaměstnanců ze všech v české ekonomice se tak zhoršila finanční kondice.

Před rokem téměř polovina obyvatel nedokázala vyžít s úsporami déle než měsíc. Za letošek data z podobného průzkum zatím nejsou. Viděno optikou snížení příjmů a mírným nárůstem nezaměstnanosti, lze předpokládat, že letos nebude situace příliš rozdílnější.

Zrušení superhrubé mzdy výhodou

Za zakletého kruhu je těžká cesta ven. Zvláště tehdy, máte-li nižší příjmy než před rokem. Jste-li na tom shodně, případně lépe, využijte nynější situaci jako začátek pro vaše úspory. I kdybyste měli odkládat stranou nedávné navýšení mezd a platů zrušením superhrubé mzdy, půjde o vaše malé vítězství. A když bude těchto vítězství dvanáct do roka, o to lépe.

Čtěte také: Příležitost pro miliony Čechů

Zrychlete tvorbu rezervy

Jsou-li vaše příjmy vyšší než výdaje, odložte rozdíl stranou na spořící účet. Dočasně neberte ohled na pravidelné a stejně vysoké úložky. Pět nebo deset procent uspořit stranou nyní nehraje žádnou roli. Vybudujte disponibilní rezervu co nejrychleji.

Co je a co není finanční rezerva?

Finanční rezervou rozhodně nejsou peníze na stavebním spoření, v penzijních produktech nebo třeba zainvestované v otevřených podílových fondech. První dva uvedené finanční produkty mají komplikované zrušení, které je spojeno s vracením státních podpor a dodatečným zdaněním. U rušení investice a následného odprodeji podílových listů existuje riziko, že prodáte v nejméně příhodný okamžik, který se projeví v podobě poklesu hodnoty.

Finanční rezerva jsou peněžní prostředky odložené na spořicím účtu, které dosahují alespoň trojnásobku vašich standardních výdajů. Jsou rychle dostupné a použitelné na cokoliv.