reklama

Vývoj českého hypotečního trhu v roce 2010

Josef Janda dne 28. 01. 2011 - 12:00

Český hypoteční trh začíná pomalu ožívat. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Ministerstva pro místní rozvoj. Loňský rok byl o něco lepší než rok 2009, který patřil v posledních pěti letech mezi ty nejhorší.

Na začátku chceme upozornit čtenáře, že prezentujeme výsledky v oblasti hypoték u fyzických osob – občanů. Nejedná se o celkovou výkonnost hypotečního trhu, na kterém jsou kromě občanů i podnikatelské subjekty a municipality. O celkovém vývoji hypotečního trhu u nás budeme informovat v některém z příštích článků.

Čtvrtý nejlepší rok v historii hypoték

Objem hypotečních úvěrů poskytnutých přímo občanům v roce 2010 dosáhl 84,8 miliardy korun. Celkem bylo sjednáno 50 775 úvěrů. Oproti roku 2009 jde o nárůst. Respektive v roce 2009 bylo sjednáno 44 251 úvěrů v celkové výši 73,9 miliardy korun. V procentním vyjádření bylo v loňském roce oproti roku 2009 poskytnuto o 14,8 procenta více peněz.

„Růst hypotečního trhu je založen na zdravém vývoji ekonomiky, protože byl tažen zejména novou produkcí, což je pozitivní pro celý trh,“ řekl Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Podle Sadila se však nedají ze současného stavu odvozovat žádná velká překvapení na hypotečním trhu.

Přečtěte si článek Chcete hypotéku? Banky hledí na tři faktory: bonitu, účel a zajištění, ve kterém zjistíte, jakým kritériím dávají české banky při poskytování hypoték přednost. Další informace o hypotékách naleznete v sekci Hypoteční úvěry.

Loňský objem hypoték byl v dosavadní historii tohoto trhu čtvrtým nejlepším. Vůbec nejlepším rokem byl co do objemu hypoték rok 2007, kdy objem hypotečních úvěrů dosáhl 142,3 miliardy korun. Psychologickou stomiliardovou hranici hypoték se kromě roku 2007 podařilo dosáhnout ještě dvakrát. V roce 2006 činily hypotéky pro občany výše 100,8 miliardy korun. Sumu 120,1 miliardy korun vygeneroval tuzemský hypoteční trh ještě v roce 2008.

Pozitivní vývoj na hypotečním trhu přisuzuje Ministerstvo pro místní rozvoj především poklesu úrokových sazeb a pozvolnému oživení ekonomiky.