reklama

Dotaz čtenáře: Z čeho se skládá hrubá mzda?

redakce dne 03. 03. 2018 - 12:00

Hrubá mzda je složená z čisté mzdy a z odvodů na sociání a zdravotní pojištění. Podívejme se na hrubou mzdu podrobněji.

Čtenáře Vladimíra z Ostravy zajímá, z čeho se skládá hrubá mzda a v čem se liší od čisté mzdy. V tomto příspěvku zjistíte, co patří do hrubé mzdy.

Složení hrubé mzdy

Hrubá mzda představuje částku, která je nejčastěji předmětem vyjednávání se zaměstnavatelem o výši vaší měsíční odměny. Hrubou mzdu tvoří základní mzda za daný měsíc, od které se odečítá dovolená a nemoc. Naopak se do ní přičítají třeba odměny, příplatky za přesčasy, prémie anebo náhrady za dovolenou.

Hrubá mzda se skládá ze sociálního a zdravotního pojištění a daně z příjmu.

Odvody na sociální a zdravotní pojištění

Z hrubé mzdy strhává zaměstnavatel pravidelně každý měsíc sociální a zdravotní pojištění. Odvody odvádí zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení. Odvod na zdravotní pojištění činí z hrubé mzdy 4,5 procenta, na sociální pojištění pak osm procent. Celkově činí povinné odvody 12,5 procenta z hrubé mzdy.

Čtěte také: Jak vysoká je aktuálně průměrná hrubá mzda?

Dalších 35 procent odvádí zaměstnavatel na sociální a zdravotní pojištění za každého zaměstnance v rámci tzv. superhrubé mzdy.

Odečtením daní a odvodů vzniká čistá mzda

Co je to hrubá mzda? Jakmile se z hrubé mzdy odečtou odvody na sociální a zdravotní pojištění a záloha na daň z příjmů, vzniká čistá mzda. Ta poté putuje rovnou k zaměstnanci na účet anebo na ruku. Záleží jakou formu výplaty si zaměstnanec domluví se svým chlebodárcem.

Související články:

Minimální mzda

Mediánová mzda

Jak vypočítat čistou mzdu

Vyznáte se ve výplatní pásce?