reklama

Základní pojmy při investování: Výnos, riziko, volatilita

redakce dne 04. 08. 2011 - 00:00

Přinášíme přehled základních pojmů, jejichž znalost je nutná pro investování. Nejde o dogmatický výčet, nýbrž o jednoduché vysvětlení několika termínů, jakými jsou výnosy, riziko, ztráta, a volatilita.

Pro pochopení a především provozování aktivního investování vám nestačí znát čtyři nebo pět pojmů. Nasměruje vás to ale k lepšímu pochopení celého procesu na jehož konci se vyvarujete školáckých chyb a z nich plynoucích ztrát.

Alfa omega výnosů a ztrát

Jedním z důvodů, proč lidí začínají investovat, je rozmnožení peněz. K obchodování na burze přistupují jako k něčemu magickému. Jejich očekávání často předčí tvrdá realita. V médiích se jednou za čas objeví informace, jak některý akciový titul závratně vzrostl o stovky procent. Následuje zájem o burzu z řad lidí, které zajímá bezpracný zisk. K němu však dojde jen někdy.

Klíčovým předpokladem k tomu, abyste se cítili dobře, je stanovit si jak vysoké výnosy chcete ze svých aktiv získat. Hlavně neříkejte co nejvyšší. Ne, že by nebylo hezké vydělávat desítky a stovky procent ročně. Je to jen vysoce nepravděpodobné. Získat v investičním horizontu pěti let desetiprocentní roční výnos je uspokojivé. Vaše investice tak hravě překoná inflaci. Čtěte více: Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?

Současně je desetiprocentní výnos relativně dobře realizovatelný. Několik českých akciových titulů vyplatily za loňský rok hrubou dividendy, jejíž výnos se pohyboval okolo deseti procent. Namátkou vyjmenujme třeba akcie společností Philip Morris nebo Telefonica O2. Zatímco dividendy tabákového koncernu překonaly hranici deseti procent, telekomunikační společnost vyplácela dividendu těsně pod touto výše vytýčenou hranicí. Čtěte více: Dividendy v roce 2011: Čtyři tipy na dobrý výnos

S nereálnými očekáváními souvisí dělání chyb, které se přetaví do ztráty. Špatným nastavením cíle získat vysoký výnos můžete zbytečně riskovat. Nakupujete akcie s kolísavou hodnotu, nemají dividendovou historii anebo o ně není na trhu zájem. Současně s nastavením nesplnitelných cílů si zaděláváte na skutečnost, že při hodnocení na konci investičního období budete muset přiznat ztrátu. Byť byste získali jinak slušný výnos jednoho procenta nad mírou inflace. Původní cíl vysokého zhodnocení byste však nedodrželi.

Kolísavost hodnoty akcií neboli volatilita

Volatilita čili kolísavá cena cenných papírů je na kapitálových trzích jako doma. Vaše peníze, které jste přetavili do investic a aktiv, vykazují neustálé kolísání hodnoty. Volatilita nepřímo souvisí se ztrátami. Někteří investoři při pohledu na investiční houpačku, na které se hodnota jejich investičního portfolia propadla o desítky procent, raději prodají, než aby akcie drželi a čekali na zlepšení situace.

Proč jsou akcie volatilní? Zejména proto, že jsou obchodovány na burze, na kterou mají přístup další lidé. Ti do tvrdých ekonomických dat vnášejí svou lidskou interpretaci. Tímto mixem vznikají často situace, které nemají žádný reálný základ. Jsou výsledkem zjednodušení, manipulace s informacemi, davovou psychózou a mylnou předpovědí budoucího vývoje. Naskýtá se filozofická otázka, jak by vypadaly trhy, kdyby na nich namísto lidí obchodovaly jen počítače?

Výnosy ovlivňují i vaší investiční strategii. V případě vysokých výnosů budete obchodovat na volatilních rozvíjejících se trzích. Pokud vám stačí výnos, který překoná inflaci o jednotky procent, stačí vám k tomu české tituly.