reklama

Zaopatření pro děti nespočívá ve „spořicích“ pojistkách

redakce dne 15. 07. 2013 - 01:00

Chcete svému potomkovi připravit finanční polštář pro snadnější vstup do života? Odpověď nehledejte ve „spořicích“ pojistkách.
 

Takové lepší spoření. Tímto sloganem propagovala kdysi před mnoha a mnoha lety Česká pojišťovna své životní pojištění Dynamik. Jenže pojištění není spoření, i když je produkt kombinovaný s kapitálovým nebo investičním životním pojištěním. Marketingově to je hezky zaobalená fráze. Lepší by nás nenapadla. Z odborného hlediska je trochu zavádějící. Navíc se tato pojišťovna vystavila kritice expertů na finance. I přesto, že reklamní kampaň finanční poradci kritizovali, na straně druhé sjednávali toto pojištění jako o život. Provize jim byly dobré.

Ne spoření v pojistce

Podobnou logiku používají pojišťovny i v takových případech, kdy nabízejí rodičům čerstvě narozených dětí životní pojištění. Rovněž se spořící složkou. Chcete-li své ratolesti naspořit nějakou částku, která mu usnadní vstup do života, nesjednávejte investiční nebo kapitálové životní pojištění. Na trhu existuje plno finančních produktů, které jsou pro vytvoření úspor vhodnější.

Depozitní produkty

Patříte-li mezi konzervativní klienty, budete směřovat do banky pro spořicí účty, termínované vklady a vkladní knížky. Zejména ty poslední jsou oblíbené u generace babiček a dědečků. Za tuhého socialismu šlo o jediný depozitní produkt (vyjma termínovaných vkladů), které si bylo možné ve Státní československé spořitelně sjednat. Avšak ani předtím nebyl na trhu depozit nějaký produktový přetlak, ale to je na jiný článek. Nejvýhodnější spoření pro děti je takové, které probíhá delší dobu a pravidelně. Lze vyrazit celou depozitních produktů, ale také investičních.

Vlastní kategorii představuje stavební spoření. To je vhodné tehdy, budete-li po šesti letech peníze přesouvat do dalších produktů, které vám přinesou výnos, jenž převýší míru inflace.

Investování – fondy, akcie, certifikáty

Pro období čítající dvě desetiletí se však nejvíce vyplácejí investice. Finanční prostředky můžete posílat do otevřených podílových fondů, investičních certifikátů nebo za ně nakupovat akcie. Své místo v portfoliu mají i programy životního cyklu, které jsou určeny pro dlouhodobější investování. Oproti podílovým fondům nebo akciím se nemusíte o investici v průběhu času starat. Vše za vás zařídí investiční společnost, která na základě vybrané investiční strategie ohlídá veškeré důležité mezníky spojené s investováním. Nemusíte se tak zaobírat třeba investiční brzdou.

Finanční produkty můžete kombinovat. Pro babičky a dědečky mějte v záloze stavební spoření a vkladní knížku. Vy pak můžete peníze posílat do podílových fondů. Finanční prostředky můžete průběžně vybírat z depozit a vhodným způsobem je investovat. Třeba jednou za čas nakoupit větší počet kvalitních akcií, které patří do režimu „blue chips“.

Pojištění nezanedbejte

Nemá příliš velkou cenu vydělávat na úrazech dítěte. Většinou jde o odřeniny, kterých váš potomek do své svatby zažije ještě plno. Důležitější než řešení zlomenin končetin pocházejících z vylomenin nezdárného roběte je jeho zajištění v případě, že některý z rodičů zemře. Rodiče by tak měli ještě před narozením potomka upravit svou pojistnou smlouvu. Jednak navýšit pojistné plnění v případě jejich smrti, za druhé nastavit ratolest jako obmyšlenou osobu. Po narození dítěte pak zpřesnit údaje v pojistce, zejména o jeho rodné číslo.

Peníze však nejsou všechno. Někdy stačí dobrá výchova, důraz na férové mezilidské vztahy a kvalitní vzdělání. U vašich potomků bude univerzitní vzdělání podmínkou, stejně tak i nějaká stáž v zahraničí během jeho studia. Nezanecháte-li po sobě dluhy, nemusíte se s finančním zajištěním svého potomka příliš zaobírat. Alespoň se vyhnete situaci, kdy nezdárný syn či dcera použije peníze určené pro lepší start do života na maturitní mejdan.