reklama

Čtyři zásady pro bezpečné používání internetového bankovnictví

redakce dne 10. 03. 2014 - 00:00

Útoků počítačových zločinců na počítače a chytré telefony klientů bank přibývá. Ochrana je snadná, stačí dodržovat několik zásad.
 

Získání přístupu do vašeho počítače nebo chytrého mobilního telefonu, potažmo do internetového bankovnictví, je pro internetové zločince tím nejcennějším, co vám mohou vzít. Útoky na bankovní klienty jsou stále zákeřnější a někdy s nimi mají potíže i zkušenější uživatelé. Při pečlivém dodržení několika bezpečnostních zásad snížíte riziko proniknutí nezvaného hosta do vašeho výpočetního zařízení na minimum.

Aktualizujte ochranné mechanismy

Pravidelně aktualizujte ochranné mechanismy vašeho počítače a chytrého telefonu. Tímto jsou myšleny antiviry a firewally. Na trhu existuje celá řada bezplatných řešení, které vám pomohou proti nežádoucím útočníkům.

Chraňte PIN kód

PIN kód k platební kartě uchovávejte v tajnosti jako oko v hlavě. PIN na platební kartu nepište, stejně jako ho nemějte poznamený kdesi na lístečku v peněžence, ve které nosíte kartu. PIN nikomu nesdělujte. Při placení v obchodech nebo při výběrech hotovosti z bankomatů při jeho zadávní tohoto číselného hesla zakryjte ruce. Čtěte také: Výběry z bankomatu mají svá pravidla

Heslo pro každou službu

Používejte více složitějších hesel, které v pravidelných intervalech aktualizujte. Silné heslo je takové, které má nejméně osm znaků, přičemž jsou v něm malá a velká písmena, číslice a speciální znaky. Pro pochopení uvádíme příklad. Heslo „Investia18*“ není příliš bezpečné. Prostým přesmyknutím znaků na „ia8*vEniV1st“ získáte robustní heslo. Pro zapamatování hesla existuje celá řada mnemotechnických technik. Stačí si je nastudovat. Čtěte také: Pět nejčastějších chyb bankovních klientů

Při vašem pohybu na internetu rozlišujte kritické a nekritické služby. Do kritických služeb patří například přístup do internetového bankovnictví, hlavního e-mailu nebo do vašeho cloudového úložiště. Pro tyto přístupy používejte složitější hesla. Přístupy do internetových obchodů, na diskusní fóra nebo různé služby, které mají pro vás minimální anebo žádný význam můžete mít ošetřeny „jednoduššími“ hesly. V žádném případě nepoužívejte jedno heslo do více účtů či služeb. Čtěte také: Pět chyb bankovních klientů (2. díl)

Upozornění počítače nepřehlížejte

Bezpečnostní mechanismy vašeho počítače nebo jiného výpočetního zařízení, ze kterého přistupujete na internet, občas hlásí různá upozornění. Tyto zprávy nepřecházejte mávnutím ruky s tím, že nejde o nic důležitého. Podobný přístup platí i k upozorněním bank. Ty na svých webových stránkách informují klienty o možných nekalostech, jenž na ně při využívání on-line bankovních služeb číhají.