reklama

Zdražování života v roce 2013

redakce dne 04. 01. 2013 - 00:00

Vlivem legislativních změn, zejména v daňové oblasti, se zdraží hodnota života. Některá opatření však mají přechodný charakter.
 

Nejvýraznějším krokem, který platí od letošního roku, je zvýšení dolní i horní sazby daně z přidané hodnoty, dále pak dodatečná „milionářská“ daň pro lidi s šestimístními příjmy a zpomalení valorizace starobních důchodů. Byť jde o nepříjemné zásahy, nejedná se o morové rány, které nás zasáhly.

Zvýšení DPH

Od Nového roku se zvyšují sazby daně z přidané hodnoty. V obou případech je zvýšení sazeb o jeden procentní bod. Dolní sazba roste z 14 na 15 procent, horní pak z 20 na 21 procent. Obě sazby budou platit do konce roku 2015. Od roku 2016 bude platit sjednocená DPH a to ve výši 17,5 procenta. Netřeba dodávat, že vše se ještě může změnit, neboť mezitím proběhnou volby do poslanecké sněmovny a nová vláda může daně upravit.

Novinkou je, že z dolní sazby do horní se přesouvají například dětské pleny. Ostatní zboží jako třeba potraviny, léky, časopisy, knih apod. zůstávají v dolní sazbě. Pro průměrnou rodinu představuje zvýšení daně z přidané hodnoty ročně navíc jeden tisíc korun, což jsou zhruba tři korun denně. Nejedná se o žádné drakonické zdražení.

Milionářská daň od pravicové vlády

Paradoxně se tak do určité míry jeví zavedení milionářské daně, která zatíží všechny, kteří mají příjmy ve výši alespoň čtyřnásobku hrubé průměrné měsíční mzdy. Jakmile vyděláte více, budete muset z příjmu navíc odvést sedmiprocentní daň. Stejně jako u DPH bude i toto omezení dočasné a to do roku 2015. Lidí, kteří vydělají v Česku sto tisíc korun měsíčně a více, je zhruba 80 tisíc.

Podobně je na tom i konec stropů pro zdravotní pojištění. Opět do roku 2015 platí, že z každého příjmu musíte odvést 13,5 procenta.

Senioři a penze

Starobní důchody se průměrně zvýší o 137 korun. Na vině je vládní intervence v podobě zmrazení mechanismu, který důchody pravidelně valorizoval. Původně měly důchody stoupnout o 425 korun.

Tento výčet není samozřejmě kompletní. Patří mezi ně však hlavní změny, které se nás nejvíce dotknou. Bohatí a důchodci samozřejmě pocítí restrikce vlády více, než ostatní, ale i přesto se dají přečkat.

Jen se obáváme, aby se po roce 2014, kdy budou nové volby, nestaly z přechodných nařízení trvalé.