reklama

Zhodnocení peněz: Banky, fondy nebo podnikání?

redakce dne 31. 07. 2013 - 01:00

Nad zhodnocením peněz si láme hlavu nejeden odborník na finance. Přinášíme dva pohledy, jak nejlépe zhodnotit volné finanční zdroje.
 

Zhodnocování peněz je specifická disciplína. Zvláště tehdy, kdy své úspory svěřujete třetí osobě. Zcela jinak byste přistupovali ke zhodnocování v případech, kdy by záviselo na vaší činnosti. Zaměřili jsme se na rozdíly, ke kterým dochází, když volné peníze zhodnocuje banka, investiční společnost anebo sám jejich majitel.

Jedna dvě, úrok jde…

Má-li vaše peníze zhodnotit banka, bude vás nejvíce zajímat roční úroková sazba. Ta bývá u depozitních produktů různá. Její výše závisí na tom, jak dlouho nebudete peníze potřebovat a dále pak na objemu, který odložíte. Základní premisa ve zhodnocování peněz na spořicích produktech je, že čím větší suma, tím vyšší úroky. Čtěte také: Naspořte si během života milion korun na důchod

Jiná situace bude platná tehdy, když se rozhodnete volné prostředky investovat. Pro běžného drobného investora jsou nejvhodnější formou investice otevřené podílové fondy nebo investiční certifikáty.

Střadatel, nebo investor, tak bude chtít získat co nejlepší zhodnocení vložených peněz. U spoření získá několik procent z vkladu. Stejně jako u investic. U těch hrozí, že může ztratit i část hodnoty původní investice. Při investicích do podílových fondů těžko ztratíte hodnotu celého vkladu, to byste museli mít opravdu velkou smůlu. Častější jsou ztráty v desítkách procent a to zejména tehdy, když investor zruší svou investici ještě předtím, než se na kapitálových trzích otočí trend a hodnota aktiv začne opět stoupat.

Zhodnocení peněz v bance

Jste-li konzervativní spořínek, budete pravděpodobně očekávat zhodnocení peněz v bance. Jenže vkladové produkty často souvisí s vyhlašováním úrokových sazeb. Banka vám peníze příliš nezhodnotí. Jistotou je, že jejich uložením na bankovním účtu, máte své úspory na jednom oficiálním místě.

Zhodnocujeme peníze vlastní aktivitou

Zhodnocení peněz vlastní aktivitou je nejjistější forma, jak zvýšit objem finančních prostředků. Oproti spoření či investování jde o nejtěžší způsob. Podaří-li se vám peníze zhodnotit pomocí vašich schopností, můžete se dočkat i několikanásobku vloženého kapitálu. Čtěte také: Chci vydělat peníze a nevím jak

Značnou nevýhodou tohoto způsobu zhodnocení peněz je vaše angažovanost. Těžko získáte ze svých peněz užitek bez vašeho přičinění. Máte-li však nápad, zkušenosti, volné peníze, můžete vyzkoušet podnikat. I malý byznys se počítá. Třeba z něho časem vybudujete firmu, která vám bude přinášet zajímavé výnosy a zajistí vás na stáří.