reklama

Zima láká lyžaře, do zahraničí se dobře pojistěte

redakce dne 24. 11. 2011 - 16:26

Zimní období doslova přitahuje lyžaře, aby vyrazili na alpské svahy si zalyžovat. Kromě kvalitní výstroje je nutné mít sjednáno i odpovídající cestovní pojištění. V případě nesjednání pojistky a vzniku pojistné události si kromě zranění můžete přivézt i nemalý finanční závazek.

Ošetření zlomeniny lokte a následná sedmidenní hospitalizace vás v Rakousku vyjde na 160 tisíc korun, vykloubení ramene a jeho ambulantní ošetření v Itálii stojí zhruba 50 tisíc. Pro starší ročníky lze uvést, že srdeční záchvat s týdenním pobytem na jednotce intenzivní péče s následnou třídenní hospitalizací a repatriacemi vás může třeba ve Francii vyjít na 570 tisíc korun.

Při lyžařských pobytech v zahraničí není moudré se spoléhat jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), řekla Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven. Podle ní EHIC umožní bezplatné ošetření jen v lékařských zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, kde je pojištěnému poskytován stejný standard zdravotní péče jako pojištěncům daného státu. Evropský průkaz zdravotního pojištění se tak netýká soukromých zdravotnických zařízeních.

Pro tyto účely slouží cestovní pojištění, kde se můžete pojistit přímo na předpokládaný typ sportovních nebo cestovatelských aktivit. Jestliže se chystáte do zahraničí na hory, je vhodné sjednání pojištění léčebných výloh na limit pojistného plnění na částku od 1,5 do dvou milionů.

Zároveň platí, že rizikovější aktivity je lepší připojistit. Rovněž si zjistěte, jaký je rozsah výluk.